Magyar kórházakban kezeltetik magukat a román állampolgárok

2009.02.18. 12:11
Egyre több román állampolgár keresi fel a magyar-román határmenti kórházakat a magasabb színvonalú orvosi ellátás miatt. A jobb minőség magasabb árakkal párosul, de a költségeket egy kétoldalú megállapodás értelmében visszaigényelhetik a romániai betegek.

Visszaigényelhetik a magyarországi orvosi ellátás költségeit a román állampolgárok, ezért is kezeltetik magukat inkább a magasabb szolgáltatásokat nyújtó magyarországi kórházakban - írja a Krónika című kolozsvári napilap. Az újság szerint a romániai egészségügyi rendszer megbízhatatlansága és a szolgáltatások gyenge minősége miatt egyre több, a magyar-román határ mentén élő román állampolgár dönt úgy, hogy a magyarországi orvosokhoz fordul. Sok várandós nő is Magyarországon hozza világra gyermekét.

Az egyik debreceni kórház szakápolója arról számolt be a Krónikának, hogy az utóbbi hat évben jelentősen megnőtt a romániai betegek száma. A legtöbben a belgyógyászatra, a nőgyógyászatra, a hematológiára és a fül-orr-gégészetre jelentkeznek, de a többi osztályon is van heti három-négy határon túli jelentkező.

Magyarországon az egészségügyi szolgáltatások díja az romániai árak háromszorosa. A romániai betegek szerint azonban az ellátás minősége kárpótolja őket és egy kétoldalú megállapodás értelmében visszaigényelhetik a magyarországi orvosi ellátás költségeit. A romániai magyarokon kívül a román ajkú lakosság egy része is gyógyíttatja magát nálunk, a nyelvi akadályokat magyar ismerőseik segítségével küzdik le.