Nem látta Ophélie-t a látó, csak látomása volt

2009.02.18. 21:23
A rendőrség tájékoztatása szerint csak magára akarta felhívni a figyelmet az a nő, aki azt állította: látta, amikor tavaly decemberben egy autóba kényszerítették a Lánchídon a francia diáklányt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán közleményben reagált a Bors című napilapban megjelentekre. A cikkben azt írták, hogy a francia L,Union szerint a rendőrség nem vett figyelembe több bizonyítékot a nyomozás során, így például annak a nőnek a vallomását sem, aki azt állította: két-három ember veszekedett egy sötét autóban a Lánchídon a lány eltűnésének időpontjában, ott, ahol a lány táskáját később megtalálták.

A BRFK közölte: tavaly decemberben egy szegedi nő elektronikus levélben tájékoztatta a Bretnacher család magyarországi ügyvédeit arról, hogy 2008. december 4-én látta, amint az eltűnt francia diáklányt a Lánchídon egy sötét autóba kényszerítik, majd elhajtanak vele.

Az ügyvédek tájékoztatták a rendőrséget a bejelentésről. A nyomozók soron kívül tanúként kihallgatták a szegedi nőt, "aki vallomásában beismerte, látomása volt". A nő "tanúkénti kihallgatásán beismerte, azért állította, hogy szemtanúja volt az eseménynek, hogy őt a hatóságok komolyan vegyék". A lány eltűnésének időpontjában Szegeden tartózkodott és az eltűnés konkrét körülményeit nem ismeri - közölte a BRFK.

A rendőrség kitért arra: a francia diáklány eltűnése óta számtalan magyar és külföldi médiumtól, jóstól, látótól kaptak bejelentést, ezek mindegyike arról szólt, hogy különböző helyszíneken "látják" a lány holttestét, vagy biztosak fogva tartásának helyszínében.

A BRFK munkatársai annak ellenére ellenőrizték ezeket az információkat, hogy a büntetőeljárási szabályok nem rendelkeznek ezen bejelentések kezelésének elveiről. A megvizsgált bejelentések mindegyikéről kiderült, hogy valótlan információkat tartalmaz, egyik sem vitte közelebb a nyomozókat a lány megtalálásához - írta a rendőrség.

Hozzátette: az emberrablás gyanújával indított büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van, mint ahogy a holttest igazságügyi boncolása során keletkezett minták szakértői elemzése is.

A rendőrség hétfőn tudatta, hogy minden kétséget kizáróan a Budapesten eltűnt francia diáklány, Ophélie Bretnacher holttestét találták meg a Dunában. A rendőrség tájékoztatta a családot a vizsgálat eredményéről. A magyar hatóság további orvos szakértőket tervez bevonni az eljárásba, s szakvéleményüktől függően adják ki a lány holttestét a családnak.