Évekig lopták az elnöki kerozint

2009.02.20. 13:42
A szigorúan őrzött prágai hangárból 1,5 millió tonna üzemanyag tűnt el 2005 és 2007 között. "Sokat esznek a Tupolevek", ezzel indokolták a hiányt.

Mintegy 28,5 millió korona értékben 1,5 millió tonna kerozint loptak el 2005 és 2007 között a prágai Ruzyne repülőtéren abból a hangárból, amelyben a cseh köztársasági elnök két különrepülőgépe állt, közölte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

Szinte hihetetlen, hogy mindez megtörténhetett, hiszen az ország egyik legszigorúbban őrzött területéről van szó - jegyezte meg a lap. Az illetékes katonai hatóságok 2007 őszén fedezték fel a lopásokat, de csak a közelmúltban derült ki, milyen nagyszabású csalásról is van szó. Jelenleg hat személy ellen folyik rendőrségi vizsgálat.

"A lopások legkevesebb 2,5 éven át folytak. A katonai rendőrség összegzése szerint legalább 1,5 millió tonna kerozin tűnt el" - mondta a lapnak Frantisek Ovcácek, a prágai gazdasági bűnügyi rendőrség képviselője.

A módszer egyszerű volt, az üzemanyag-kimutatással való manipuláción alapult. A két Tupolev különgépet a köztársasági elnök, a kormányfő és időnként egyik-másik miniszter használja. A gépeket minden használat után rendbe kellett tenni, és fel kellett tölteni az üzemanyagtartályt, hogy bármikor startra készek legyenek.

Minden út után maradt a tartályban néhány tonna kerozin. Az alkalmazottak azonban a ténylegesnél mindig néhány tonnával kevesebbet írtak, az így megspórolt kerozint egy külön tartályban tárolták. Amikor összejött egy nagyobb tartálykocsira való, azt elszállították.

A rendkívül szigorúan őrzött területre a tartálykocsi azon a címen jutott be, hogy el kell vinni a környezetre káros anyagokat. A gépek nagyobb fogyasztását nem nagyon vizsgálta senki, általában azzal intézték el a dolgot, hogy "sajnos a Tupolevek sokat esznek".

Ovcácek szerint az ellopott kerozin mintegy 18-20, Európa és Amerika közti légi út üzemanyagát fedezné. Az ellopott kerozint egy földműves szövetkezet üzemanyagtöltő állomásán keresztül értékesítették.