Ferihegyi dolgozók loptak ékszereket

2009.02.20. 19:07
Tizenkétmilliós ékszerlopást derítettek fel Ferihegyen, az elkövetők között volt reptéri és egykori reptéri dolgozó is. Összesen 10 karton, azaz 2400 ezüst ékszert loptak el, a szállítmány Hongkongból érkezett és Bécsbe tartott. Mivel a zsákmány egy része még nem került elő, elképzelhető, hogy bővül még a gyanúsítottak köre.

Tizenkétmillió forint értékben 2400 darab ékszert loptak el reptéri dolgozók a Ferihegyi Repülőtéren egy Hongkongból Budapestre érkezett szállítmányból. Két férfi ellen eljárás indult, szabadlábon védekezhetnek, az ékszerek egy részét pedig még keresik a rendőrök, közölte a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság bűnügyi osztályvezetője pénteken.

Nováki Mónika őrnagy a napokban történt bűncselekmény felderítéséről a Ferihegyi Repülőtéren tartott pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, egy világcég Budapesten keresztül Bécsbe akarta eljuttatni 34 kartonnyi ékszerszállítmányát, de a tranzitálás közben Ferihegyen tíz karton, összesen 2400 darab ezüst ékszer eltűnt.

A nyomozáskor kiderült, hogy a bűncselekmény elkövetésével egy jelenlegi és egy korábbi reptéri dolgozó gyanúsítható, akik megpróbálták értékesíteni az ékszereket. A rendőrség az egyik férfit éppen akkor fogta el, amikor autójába pakolta be az ékszereket.

Társa lakásán, a házkutatáskor 1500 darab ékszert találtak meg. A szállítmány hiányzó részét még keresik, így elképzelhető, hogy tovább bővül a gyanúsítottak száma, mondta Nováki Mónika. Túrós András, a repülőtér bűnügyi szolgálatának vezetője azt mondta, a rendőrség hamarabb észlelte a bűncselekmény elkövetését, mint a sértett cég.

Az ezredes szerint a csomagok dézsmálása, lopása nagyon komoly problémát jelent, de idén fele annyi bűncselekmény történt, mint a korábbi évek hasonló időszakában, ez pedig a fokozott rendőri jelenlétnek és a megelőzési tájékoztatásnak köszönhető.

Túrós András a legkomolyabb bűncselekmények között felidézte, hogy 2000-ben 220 millió forint értékű készpénz, 2007-ben 150 millió forint értékű laptop-szállítmány, míg tavaly egy egész mobiltelefon-szállítmány tűnt el a ferihegyi tranzitból.

A legtöbb lopás, dézsmálás átrakodáskor történik, sokszor ismeretlenek a sértettek, és a joghatóság kérdése is felmerül, azaz, hogy ilyenkor intézkedhetnek-e a magyar hatóságok, jegyezte meg az ezredes. A lopások elleni leghatékonyabb védekezésnek Túrós András a reptéri biztonsági fóliázást tartja.