Két halott a polgári házrobbanásban

2009.02.20. 17:23 Módosítva: 2009.02.20. 22:00
Teljesen megsemmisült egy családi ház a Hajdú-Bihar megyei Polgáron, feltehetően gázrobbanás történt. A romok alatt két holttestet találtak, további két ember könnyebb sérüléseket szenvedett.

Felrobbant egy családi ház a Hajdú-Bihar megyei Polgáron, mondta Bartovics Attila, a Tiszaújvárosi Tűzoltóparancsnokság vezetője, a mentés irányítója. Valószínűleg gázrobbanás történt, de egyelőre nem tudni biztosan, mivel a ház teljesen megsemmisült, a téglák és faldarabok a 25 méter távolságban álló kerítésig repültek.

A házban egy idős asszony és fia volt bent, a Hajdú Online szerint a tűzoltók megtalálták a nő és a fiatalember holttestét is. Az MTI úgy tudja, hogy egy 74 éves anya és 32 éves fia voltak az összedőlt épületben.

A ház szomszédságában lévő egyik épület annyira megrongálódott, hogy valószínűleg le kell majd bontani, de ezen kívül egy másik szomszédos, és egy közeli épület teteje is megsérült. A mentés irányítója, Bartovics Attila szerint a sérült házak tetejét biztosan le kell cserélni, de nem kizárt, hogy a falak is sérültek.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a robbanás a Dante utcában történt. A tűzoltók erőgépekkel és kézi erővel kutatták át a romokat azután is, hogy megtalálták azt a két embert, akiket a romok alatt sejtettek. Ez az előírt eljárás, mondta Szentes György.

Polgárra érkezett a Spider Miskolci Speciális Mentőcsoport is két kutyával segítették a kutatást, és nézték át a helyszínt. Az MTI helyszíni értesülése szerint a kutyák nem jeleztek a Dante utcában lévő ház romjainál, vélhetően a két áldozaton túl más nem tartózkodott a teljesen összedőlt lakóépületben.

Ketten sérültek meg

Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese arról számolt be, hogy két ember szenvedett könnyű sérüléseket, de a mentők továbbra is a helyszínen tartózkodnak, hogy szükség esetén ellátást tudjanak biztosítani.

A mentőszolgálat egyébként két helikoptert - Debrecenből és Miskolcról -, s két rohamkocsit - Polgárról és Hajdúnánásról - küldött a helyszínre, mert a hatalmas detonáció után felmérni sem lehetett mennyi sérült van a helyszínen, mondta a debreceni mentőszolgálat mentésvezetője. A mentők végül egy könnyű fejsérültet szállítottak be Polgárról a debreceni Kenézy Kórház traumatológiájára.

Az Index kérdésére egy szemtanú telefonon azt mondta, hogy a robbanás háromnegyed 4 és 4 között történt. "A város több pontján lehetett hallani, akkora robajjal járt, mintha földrengés lett volna" - mondta.

Elzárták a gázt

A gázművek a térségben lezárta a gázszolgáltatást, a gázszolgáltató nagy erőkkel dolgozik a gázellátás mielőbbi helyreállításán.

Tóth József, a hajdú-bihari Polgár polgármestere elmondta, a nagyerejű robbanás következtében négy lakóépület súlyosan megrongálódott, további hat-nyolc házban különböző mértékű kár keletkezett.

A felrobbant épület melletti házból egy hattagú családot kellett kiköltöztetni. Számukra az önkormányzat szállást ajánlott fel, de nem veszik igénybe, rokonoknál töltik az éjszakát, közölte Tóth József.

A városban nyugalom van, mindenkinek fedél van a feje felett, a tűzoltók elmentek, a helyszínt polgárőrök biztosítják, tette hozzá a korábbiakhoz késő este a város polgármestere.

Az önkormányzat segít a károsultaknak

Beszámolt arról is, hogy a károsultaknak az önkormányzat azonnali gyorssegélyt biztosít, e mellett építőanyagokkal, cseréppel, fával, téglával és kézi munkaerővel segítik a hét végén is helyreállítást. A polgármester példaértékűnek nevezte azt az összefogást, amelyet a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a polgárőrség, a mentőszolgálat, a rendőrség és a helyi lakosság tanúsított a tragédia bekövetkeztekor.

A szakértők szerint - mondta Tóth József - a lakóház teljesen telített volt gázzal, ezért következhetett be a hatalmas robbanás.