Megoldódott Prawo Jazdy rejtélye

2009.02.20. 12:56
Az ír közlekedésrendészet hónapok óta keresett egy bizonyos Prawo Jazdy névre hallgató sofőrt. A lengyel legalább ötven szabálysértésért kapott bírságot, de sosem találták, ráadásul lakcímét is állandóan változtatta. A rendőrök végül kiderítették, hogy a Prawo Jazdy valójában vezetői engedélyt jelent lengyelül.

Végre megoldódott az ír közlekedésrendészet fantomjának rejtélye. Prawo Jazdyról kiderült, hogy nem megrögzött szabálytalankodó, hanem jogosítvány - lengyelül.

Ír rendőrök legalább ötvenszer bírságolták meg "Prawo Jazdyt", ám "ő" sohasem fizetett, és sohasem csípték el. Állandóan változtatta a lakcímét - mindegyik megbírságolt lengyel máshol lakott.

A tévedést az okozta, hogy a lengyel jogosítványokban a jobb felső sarokban, vagy éppen a név fölött virít a felirat: VEZETŐI ENGEDÉLY. A rendőrök meg mindig azt hitték, ez a szabálysértő neve. Töltötték is ki szorgosan Vezetői Engedély névre a bírságcetliket, ám egy lengyelt sem hívtak így az érintettek közül, ezért mindegyikük megúszta a dolgot.

A jövőben változhat a helyzet, mert immár a rendőrség körüzenetben hívta fel emberei figyelmét arra, hogy hagyják békén Prawo Jazdyt, mert nem notórius közlekedési szabálysértő. Írországba amúgy 200 ezer lengyel áramlott a gazdasági fellendülés idején, ám egy tavaly novemberi felmérés szerint legalább harmaduk hazakészül a válság okán.