Már 13 halott a szlovák balesetben

2009.02.21. 12:07 Módosítva: 2009.02.21. 16:19
A közép-szlovákiai Breznóbánya közelében egy vonat és egy kirándulókkal teli autóbusz ütközött össze.

Legalább tizenhárom személy életét vesztette, amikor szombaton délelőtt tíz körül a közép-szlovákiai Garamszécs (Polomka) közelében egy vonat és egy kirándulókkal teli autóbusz összeütközött, jelentette a Paraméter.

Az áldozatok egy része az autóbuszba szorult, a mentés kezdetekor tizenegy halottról számoltak be, délután kettőre sikerült az összes holttestet kiszabadítani a roncsból. További húsz személyt kórházba szállítottak: a súlyosabb eseteket mentőhelikopterrel a besztercebányai kórházba, a könnyebb sérülteket pedig a breznóiba vitték. Három helikopter, és kilenc mentőautó volt a helyszínen. Az autóbuszban 36 személy volt, Bánról utaztak síelni a közeli hegyekbe. Ezen felül több társuk autóval utazott mögöttük, a szemük láttára történt a tragédia.

Az első információk szerint az autóbusz sofőrje az átjáróban sebességet váltott és nem tudott már kiérni a vonat elől, az pedig teljes sebességgel ment neki a busznak. A vonat 30 méteren keresztül tolta maga előtt az autóbusz roncsait. A mozdonyvezető látta, hogy az autóbusz szokatlanul közlekedik, dudált, majd behúzta az összes féket, de már nem tudta elkerülni az erős ütközést. Ha nem helyi érdekeltségű vonat lett volna, kettészakította volna az autóbuszt.

A Sme.sk információi szerint csak tábla jelzi a vasúti átkelőt. A vasúti közlekedés jelenleg teljesen szünetel azon a vonalon. A vonaton senki nem sérült meg súlyosabban. Két vagon volt a vonat mozdonyához csatolva. Egy veszélyes szakaszról van szó, ahol a múltban is már többször történt baleset, amikor autó és vonat ütközött.