Hét embert előállítottak az Operabál előtti tüntetésen

2009.02.22. 08:30 Módosítva: 2009.02.22. 08:33
A rendőrség szombat este előállított hét embert a budapesti Operaház előtt, az Operabállal egy időben tartott demonstráción - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Az ATTAC Magyarország Egyesület és a Dolgozói Aktív Centrum (DAC) Baráti Kör szervezett utcabált az Operaház épületével szemben lévő oldalon, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a társadalmi igazságtalanságokra. „Amíg a jelenlegi világválság közepette az elit csak önmagával törődik és gondtalanul szórakozik, aközben a magyar társadalom rohamosan szegényedik és fasizálódik” - áll az ATTAC közleményében. A demonstráció résztvevői közül néhányan megindultak az épület felé, de a rendőrök visszatartották őket és több tüntetőt előállítottak.

Öt embert garázdaság szabálysértése miatt állítottak elő azután, hogy a tüntetésen megjelent tömegből harminc-negyven fő a színpadon elhangzott felszólításra átvonult az Andrássy úton az Operaház elé és be akart menni a rendezvényre. Miután a szervezők arról tájékoztatták a rendőrséget, hogy a csoport akadályozza a zárt körű rendezvény menetét, a demonstráció biztosítására kivezényelt rendőrök távozásra szólították fel őket. A csoport a rendőri felszólítás ellenére sem távozott, ezután a rendőrök visszaszorították őket az Operaház közvetlen előteréből a Dalszínház utcáig.

Egy férfit, aki átlátszó esőkabátban és piros alsónadrágban felállt az épület lépcsőjére és az épületbe is bement, azért állították elő, hogy igazoltassák. Egy nővel szemben bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, a nő az Andrássy úton közlekedő autók között kelt át az út túloldalára, a vele szemben intézkedő rendőrt lökdöste és feléje rúgott.

A korábbiaknál kevesebb, alig kétezer vendég mulatott a szombati Budapesti Operabálon. A jegyek 70 ezer forintnál kezdődtek, a legdrágább páholyjegyek 250 ezer kerültek idén. A védnökök közül többen nem mentek el a bálra, lemondta a részvételt például Hagyó Miklós budapesti főpolgármester-helyettes és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Hiller István oktatási és kulturális miniszter pedig előre jelezte, hogy csak a rendezvény védnökségét vállalja. „Ez az Operabál kicsit más, mint a korábbiak, mert egész Európa válságban szenved, és ezt ma este sem illik elfelejteni, de meg kell őriznünk a bál hagyományait” – mondta a bált megnyitó beszédében a fővédnök, Lévai Katalin európai parlamenti képviselő. A díszvendég Franco Nero olasz filmszínész volt.

(A Velvet tudósítását az Operabálról itt olvashatja.)