Egész nap havazik

2009.02.23. 07:22 Módosítva: 2009.02.23. 11:31
Megszakításokkal egész napos havazásra kell számítani hétfőn. Nyugaton legalább tizenöt, keleten mintegy hét centiméter hó hullhat. Budapesten hetven géppel tisztítják az utakat, a tömegközlekedési eszközök fennakadás nélkül járnak, balesetről nem érkezett jelentés.

Megszakításokkal egész napos havazásra kell számítani hétfőn, az ország nyugati részén legalább tizenöt, keleten mintegy hét centiméter hó hullhat - mondta Tóth Katalin, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. A fővárosban rendben elindult a tömegközlekedés, a közterület-fenntartó hetven munkagéppel takarítja a fő közlekedési útvonalakat.

Az éjszaka megkezdődött havazás fokozatosan vonul majd kelet felé. A melegfront kelet felé húzódása után az esti órákban egy hidegfront érkezik, amely újabb, de nem ennyire intenzív havazást hoz, akkor már inkább csak hózáporokra kell számítani - mondta Tóth Katalin.

Nincs elzárt település

Budapesten 4-5 centiméterre számítanak a meteorológusok. Erős széllökések nem várhatók, így valószínűleg hótorlaszok sem alakulnak majd ki az utakon.

Elzárt település egyelőre nincs az országban, mondta Kenesei Judit, az Útinform ügyeletese. A Kisalföldön és a Bakonyban okoz a legtöbb gondot a hó, itt a főutak is havasak, latyakosak. Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád és Heves megyében vékony rétegben latyakos vagy a kiszórt sótól nedves a burkolat. Reggel nyolc órára pedig Borsodban is "elkezdett fehéredni" az úthálózat. Az alsóbbrendű utakat mindenhol hó borítja.

Az autópályákon nincsenek komolyabb problémák, általában sónedves, néhány helyen latyakos a burkolat. A lehajtókon azonban fokozott figyelemmel kell haladni, hiszen ezeken a helyeken még nem sikerült mindenhol megtisztítani az utat.

Kisebb balesetek

Nagyobb baleseteket a reggeli órákban nem jelentettek az utakról, csak kisebb koccanásokról, árokba csúszott autókról érkeztek hírek. A Heves megyei Maklár és Füzesabony között a sűrű havazásban, a hókásás, síkos úton két autó ütközött össze. Az egyik autóból a katasztrófavédelem munkatársai szabadítottak ki egy sérültet, akit a mentők kórházba szállítottak.

A közép-magyarországi főutak hókásásak, de járhatók. Komolyabb fennakadásról nincs hír. Két kisebb baleset viszont történt: Vecsés környékén, a 4-es elkerülő úton egy koccanáshoz riasztották a tűzoltókat, Csobánkán, a Béke úton pedig egy busz csúszott árokba. Személyi sérülés nem történt.

Az Útinform felhívta a figyelmet arra, hogy az Ausztriába tartók csak téli gumival induljanak útnak, hiszen e nélkül az osztrák hatóságok visszafordíthatják az autósokat, a hófödte hegyi utakon pedig a hólánc használatát is ellenőrizhetik.

Budapesten folyamatosan tisztítják az utakat

Budapest főútjai vizesek, helyenként latyakosak, de járhatóak, a mellékutak havasak csúszósak. Nagyobb balesetekről a reggeli órákban nem érkezett jelentés, közölte a Fővinform ügyeletese, Vizelyi Márta.

A közterület-fenntartó hetven munkagépe dolgozik a főutak megtisztításán. Az FKF arra kéri a háztulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg.

A havazás ellenére zavartalan a forgalom a BKV vonalain, eddig nem volt fennakadás és menetidőcsúszás a közösségi közlekedésben, közölte délelőtt a BKV.

Ferihegyen csak kisebb, öt-tíz perces késésekre kell számítani, a havazás nem okozott eddig fennakadást a repülőtér működésében. A minimális késéseket az okozza, hogy jelenleg csak az egyik kifutópályát tudják használni a karbantartási munkálatok miatt - mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

A vonatok a havazás ellenére nagyobb késések nélkül közlekednek, csak Nagykanizsa és Fót térségében vannak 10-15 perces késések, közölte a MÁV sajtófőnöke.

Kavalecz Imre azt kérte az útnak indulóktól, hogy indulás előtt tájékozódjanak a vonatközlekedésről, a Mávdirekt 06-40-49-49-49-es telefonszámán.