Elfogták a szegedi bombafenyegetőket

2009.02.23. 16:08
Mindhárom telefonáló férfi, egymástól függetlenül riogattak. Egyikőjük ellen a fővárosban is folyik eljárás.

Eddig három gyanúsítottja van az utóbbi hónapok szegedi bombafenyegetéseinek, egyikük a fővárosban is több alkalommal tett ilyen bejelentést, mondta el rendkívüli sajtótájékoztatóján a város rendőrkapitánya.

Zélity László elmondta: az utóbbi hónapokban tizenhárom bejelentés érkezett tizennyolc helyszínre.

Az első bejelentés tavaly július 18-án érkezett, az utolsó pedig idén február 20-án. Nyolc esetben sikert hozott a nyomozás, egy ember már előzetes letartóztatásban van, egy ellen kezdeményezték az eljárást, egy pedig szabadlábon védekezhet.

A fenyegetések általában pénzintézetek, közintézmények egy esetben pedig, egy kocsma ellen irányultak. A bejelentések általában a 107-es hívószámra, illetve az intézményekhez közvetlenül futottak be, de volt eset, mikor a telefontanút hívták. A fennmaradó ügyekben is tovább folyik a nyomozás.

Lázár Szvetozár, a bűnügyi osztály vezetője elmondta: az utolsó - pénteki - bejelentés kapcsán elfogott férfit már őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatását. Az ő számlájára négy szegedi bejelentés írható, illetve egy kezdeményezés, de idegességében azt a telefonbeszélgetést már nem tudta befejezni.

Ő volt az is, aki múlt héten Budapesten hét alkalommal jelentetett be bombariadót különböző helyszínekre, köztük bevásárlóközpontok, közintézmények, pályaudvarok ellen. Így jelenleg a fővárosban is folyik ellene eljárás közveszéllyel fenyegetés miatt. A 46 éves férfi egyébként többszörösen büntetett előéletű, hajléktalan, rokkantnyugdíjas.

Mellette más bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásban van egy ötvenhat éves férfi is. Ő a szegedi mentőállomásra jelentett be bombariadót és a szegedi tűzoltókat riasztotta, hogy ég az egyik hipermarket.

Szabadlábon védekezhet a harmadik gyanúsított. A huszonegy éves fiatal férfi bevásárlóközpontokat fenyegetett meg.

A nyomozás adatai alapján az elkövetőknek nincs közük egymáshoz Vélhetően az idősebb elkövetők pszichés állapotuk hatására telefonáltak, az ifjabb elkövető pedig a hecc kedvéért.