Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Zéró tolerancia Nógrádban is

2009.02.23. 17:24 Módosítva: 2009.02.23. 17:26
Zéró toleranciát hirdetett Nógrád megye rendőrfőkapitánya valamennyi jogsértővel szemben, a kért intézkedéseket feladattervben kapják meg a kapitányok.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye után Nógrádban is nulla türelmet hirdettek a bűnelkövetőkkel szemben. "Feladattervben kapják meg a kapitányok, hogy valamennyi településen mérjék fel azokat a személyeket, akik megkeserítik az ott élők mindennapi életét" - jelentette be hétfőn Szabó Jenő megyei főkapitány a testület évértékelő sajtótájékoztatóján. A rendőrök megkeresik a törvényes feltételeit, hogy ezeket az embereket eljárás alá vonják, érezzék a rendőrség jelenlétét, és ők féljenek a rendőrségtől, ne a jogkövető állampolgárok.

Lehet, hogy nem büntetőügyben "fogják majd meg" ezeket az embereket, tette hozzá a főkapitány. "Azok féljenek, akik nem kellően látható módon, nagyon jól élnek, nagyon vagyonosak, pillanatok alatt megszedik magukat, bejelentett munkahelyük nincsen, de mégis x5-ös BMW-vel járnak" - mondta a főkapitány. Arra a kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy jogvédő szervezetek, vagy az ombudsman aggályosnak találják majd ezt, Szabó Jenő azt válaszolta: nem tartanak ettől, mert a törvényességen van a hangsúly, a törvényes eszközök teljes tárházáról, és akár a vagyonosodási vizsgálatról is.

"Nem fogjuk hagyni, hogy ők falkába szerveződjenek, és megerősödve fejtsék ki tevékenységüket, ezt minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni. Ezekre az emberekre zéró tolerancia érvényes, akár nagyobb súlyú bűncselekményekről, akár gyümölcslopásokról vagy éjszakai motoros randalírozásról van szó" - mondta a kapitány.

Nógrád megye rendőrfőkapitánya kifejtette: Nógrád biztonságos megye, ötéves viszonylatban 2008-ban követték el a legkevesebb bűncselekményt, 6944 bűntett vált ismertté. A bűnözés kockázatos is a megyében, hiszen országos viszonylatban az ötödik az 56,2 százalékos felderítési eredményesség.

Ugyanakkor, bár számszakilag kimutathatóan javult a közbiztonság, az emberek szubjektív biztonságérzete mégis csökkent, ezért kell éreznie mindenkinek az adott mikrokörnyezetben, hogy ott van a rendőrség, mondta a nógrádi rendőrség vezetője.