Hiába kérték, nem segített a háziorvos

2009.02.24. 15:38 Módosítva: 2009.02.24. 16:12
Újra kellett éleszteni egy férfit, aki a kaposvári kispostán lett rosszul. A közelben rendelő háziorvos nem ment ki a haldokló férfihoz, hiába kérték erre a postai dolgozók. Kórházba vitték, már jobban van.

A férfi a posta padlóján feküdt, amíg a mentősök ki nem értek. Hirtelen lett rosszul, összeesett és elkékült. Az alkalmazottak átszaladtak a körülbelül húsz méterre lévő orvosi rendelőbe és kérték a háziorvost, hogy jöjjön, segítsen. Ő nem ment át, pedig az egészségügyi törvény alapján kötelessége lett volna.

"Az egészségügyi törvény egy paragrafusa úgy foglal állást, hogy minden egészségügyi dolgozó a helytől és időtől függetlenül elsősegélyt kell, hogy nyújtson" - mondta el Bálint György, a kaposvári ÁNTSZ kistérségi tisztifőorvosa.

Az ÁNTSZ eljárást indított a háziorvos ellen, a felelősségét vizsgálják. A rendőrség pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el nyomozást, ismeretlen tettes ellen.

A háziorvos annyit mondott, hogy azért nem ment át segíteni, mert tudta, hogy már értesítették a mentőket, és szerinte ő sem ért volna ki előbb náluk.