Hónapokig tombolhatnak az ausztrál erdőtüzek

2009.02.24. 12:35 Módosítva: 2009.02.24. 12:36
A február 7-én pusztító tűzvihart okozó körülmények akár április elejéig is fennmaradhatnak Ausztráliában, ezért a hatóságok szerint még nincs vége a válságos időszaknak. Jelenleg csak hat helyen küzdenek a tűzoltók a lángokkal, de pénteken várhatóan a füllesztő hőség, nagy szárazság és erős szelek miatt újabb tüzek lángolhatnak fel.

A különösen fullasztó meleg és száraz körülmények fennmaradása eseten az Ausztrália déli részén hetek óta tomboló erdő- és bozóttüzek akár még április elejéig is pusztíthatnak, figyelmeztettek a hatóságok kedden. "Még nem örülhetünk" - mondta Stuart Ord, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője az AFP-nek.

Ord figyelmeztetett, hogy a különösen fullasztó meleg, szárazság és a lángok gyors terjedéséért felelős rendkívül erős szélviharok bármelyik pillanatban visszatérhetnek. A legrosszabb esetben az sem kizárt, hogy újból a február 7-ihez hasonló megállíthatlan tűzvihar alakul ki.

Legközelebb pénteken várható újabb krízishelyzet, amelynek kivédésére nagy erőkkel készülnek. Pénteken ismét meghaladhatja a 40 fokot is a hőmérséklet, és viszonylag erős, bár a korábbihoz képest kevésbé intenzív szelek várhatóak. "És ez így folytatódik majd március végéig, április elejéig. Kivéve, ha jön egy kis eső" - mondt Ord.

A több ezer hektárt letaroló tűzvészben kétszáznál is többen vesztették életüket, több kisváros gyakorlatilag a földdel vált egyenlővé. Kedden újabb adatokat hoztak nyilvánosságra a hatóságok a több hete tomboló tüzek által okozott károkról. Eszerint 2029 ház semmisült meg, az anyagi kár mértéke eléri a 775 millió ausztrál dollárt (több mint száz milliárd forintot).

Az évek óta tartó szokatlan szárazság mellett a január végétől az ország déli részén tomboló rendkívüli hőség éppen február 7-én érte el csúcspontját, amikor Melbourne-ben 46,6 Celsius fokkal megdőlt a melegrekord. A tüzek keletkezését elősegítő körülmények mellett a végzetes elem az egyes helyeken akár 125 km/h-s erősségű, változó irányú szél volt, ami pillanatok alatt elterjesztette a lángokat.

A február 7-én kezdődő tűzvész után egy héttel többek között a kevésbé száraz időnek köszönhetően már úgy tűnt, hogy az oltáson dolgozó 3500 tűzoltónak sikerül végleg megfékeznie a lángokat. Az eredetileg pusztító több száz különböző tűzből már csak hattal küzdenek Victoria államban, azonban a környezetvédelmi minisztérium szerint a javulás adott esetben csak időleges lehet.