Már hajnalban lőtt sebekről jelentett a körorvos

2009.02.24. 11:49 Módosítva: 2009.02.27. 16:33
Elrendelte a tatárszentgyörgyi gyilkosság ügyében folytatott nyomozás során végzett rendőri munka vizsgálatát a Pest megyei rendőrfőkapitány. A rendőrség csak fél nappal a gyilkosság után zárta le a helyszínt és kezdett nyomokat rögzíteni, pedig már délelőtt cáfolhatatlan bizonyítékok voltak a gyilkosságra. Bencze József országos rendőrfőkapitány részben a szemléző orvost hibáztatta, aki viszont főnöke szerint lőtt sebekről tett jelentést és rendkívüli hatósági vizsgálatot kezdeményezett.

Vizsgálatot rendlet el a hétfői tatárszentgyörgyi kettős emberölés helyszínén történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban Armós Sándor Pest megyei rendőrfőkapitány. A PMRFK közleménye szerint Armós elrendelte, hogy a tatárszentgyörgyi körzeti megbízott mellett " fokozott legyen a rendőri jelenlét".

A tatárszentgyörgyi gyilkosságot a rendőrség a körzeti megbízott jelentése, valamint az elsődleges tűzoltósági és orvosszakértői vélemények alapján először bűncselekményre utaló jelek hiányában közigazgatási eljárásban vizsgálta, bár tanúk állították, hogy lövéseket hallottak, a ház falán jól látható sörétnyomok, az áldozatokon külsérelmi nyomok voltak.

A rendőrség végül csak a halottszemle után, az MTI hétfői jelentése szerint kora délután zárták csak le a bűncselekmény helyszínét és kezdtek szemlézni. A helyszínt eddigre több tucatnyian összejárták, így értékes nyomok semmisülhettek meg.

Az áldozatok rokonai által riasztott roma vezetők már a kora délelőtti órákban bizonyítékokkal alátámasztva állították, hogy gyilkosság történt. Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója délután háromkor tartott sajtótájékoztatóján azt állította, hogy "természetesen már régóta tudták, hogy az áldozatok erőszakos halállal haltak meg". Arra nem adott választ, hogy a helyszínt miért csak órákkal később zárták le.

Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján, amelyen már nem cáfolták, hogy gyilkosság történt, Bencze József országos főkapitány azt állította, hogy  a helyszínre érkező körzeti orvos elsődlegesen füstmérgezést állapított meg a halál okaként. A vizsgálatot az örkényi háziorvosi ügyelet ügyeletes körorvosa végezte el. Az ügyelet vezetője, Kátai Dénes kedden megkereste lapunkat az ügy tisztázása végett. Mint mondta, kollégája kiérkezésekor a mentők éppen megkísérelték újraéleszteni az egyik áldozatot. A körorvos megállapította, hogy körkörös, bőrön áthatoló mély sebzés látható a holttesten.

Ezután kiállította a halottvizsgálati bizonyítványt. A hivatalos iraton három lehetőséget lehet választani a halál oka rovatban. Amennyiben ez ismert, beírják. Ha nem ismert és nincs önkezűségre, vagy bűncselekményre utaló nyom, a halottvizsgáló boncolást kérhet. Ha bűncselekményre vagy önkezűségre utaló nyom merül fel, rendkívüli hatósági vizsgálatot kezdeményezhet. Kátai szerint kollégája ez utóbbi lehetőséget jelölte be a lapon, tehát soha nem állította, hogy az áldozatok halálát füstmérgezés okozta.

Látta-e az áldozatok holttestét a körzeti megbízott, kérdeztük a Pest megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, aki erre azzal felelt, hogy ez is a kedden elrendelt vizsgálat tárgya. Mint mondta, a vizsgálat lefolytatásáig nem nyilatkozhat az ügyről, amiben a nyomozást immár amúgy is a Nemzeti Nyomozóiroda vezeti. A PMRFK belső vizsgálatának eredményeiről pénteken tájékoztatják a nyilvánosságot. A vizsgálat során tisztázni kívánják, hogy a helyszínre elsőként kiérkező, a dabasi kapitányság állományához tartozó rendőrök milyen nyomozati cselekményeket végeztek vagy nem végeztek el, és milyen tájékoztatást adtak erről.

Az áldozatok rokonai arra panaszkodtak, hogy a rendőrök nem vették komolyan vallomásaikat, melyben lövésekről, lövésnyomokról, golyó ütötte sebekről számoltak be - ezért is riasztották végül a roma jogvédőket, akik már órákkal a rendőrség hivatalos beismerése előtt bizonyítékokkal támasztották alá, hogy nem baleset, hanem gyilkosság történt Tatárszentgyörgyön.