Elítélték az emberrabló exrendőröket

2009.02.25. 15:48
Hét vádlottat, köztük két volt rendőrt összesen csaknem húsz év börtönbüntetésre ítélt emberrablásért a Debreceni Ítélőtábla, közölte az ítélethirdetés után Koszta János, a táblabíróság sajtótitkára.

Az ítélőtábla részben megváltoztatta az első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ítéletét, a vádlottakat társtettesként elkövetett emberrablás bűntettében találta bűnösnek.

Nagy István volt rendőrt 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, Klicsu Bélát 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, Rábai Gábor volt rendőrt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, Boda Istvánt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, Kondisz Istvánt 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra, Bacsó Istvánt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Kolonics Lajost az elsőfokú bíróság bűnsegédként elkövetett emberrablás bűntettében találta bűnösnek és 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az elsőfokú bíróság ítélete az ő vonatkozásában első fokon jogerőre is emelkedett.

Tóth Gábor volt rendőrt, az ellene bűnpártolás bűntette miatt emelt vád alól a bíróság felmentette.

Nagy István és Klicsu Béla 2007. május elején ismeretlen személyektől magyar adó- és zárjegyet nem tartalmazó ukrán cigarettát vásárolt Nyíregyházán a piacon 300 ezer forintért. A vásárlás után derült ki, hogy az eladó által elkészített zsákban cigaretta helyett csak papír volt.

Május 18-án visszamentek a piacra, ahol összetalálkoztak a későbbi sértettel. Úgy gondolták, hogy ő tagja annak a társaságnak, amely őket két héttel korábban becsapta. A két vádlott újabb száz karton cigarettát rendelt, az árban is megegyeztek, majd abban maradtak, hogy az eladók értesítik őket az átadás helyéről és idejéről.

Miután ez másnap megtörtént, találkozóra hívták a sértettet, akit több társuk bevonásával gyakorlatilag rabul ejtettek, megfenyegettek, mondván, addig nem engedik el őt, amíg ismerősei nem hozzák el a 300 ezer forintot, és azt nem kapják meg.

Amikor a sértett azt mondta, értesíti a rendőrséget, Nagy István felmutatta rendőrigazolványát, mondván, hogy ő is rendőr. Ekkor a vádlottak arra kényszerítették a sértettet, hogy telefonon beszéljen egy rokonával és kérje arra, vigyen a kisvárdai Tesco parkolójába 300 ezer forintot.

A férfi éppen a rendőrségen tartózkodott, amikor egy rendőr jelenlétében kétszer is hívták.

Nagy István a telefonálás után elindult társaival a parkolóhoz, és ott találkoztak Tóth Gáborral, akinek elmondták, hogy Nyírturáról erőszakkal elhoztak egy embert és a szabadon bocsátásáért pénzt követelnek. Tóth Gábor ezután azonnal elment a helyszínről, de attól félt, hogy a cselekménnyel összefüggésbe hozzák, nem jelentette az esetet a parancsnokának.

A pénzátadás helyszínén a rendőrség négy vádlottat elfogott, hárman elmenekültek, ők később kerültek rendőrkézre.