Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lezuhant egy utasszállító Amszterdamban

2009.02.25. 11:18 Módosítva: 2009-02-25 17:54:37
Leszállás közben lezuhant, és három darabra tört a török légitársaság Isztambulból Amszterdamba tartó járata, a roncsok 5-6 kilométerre hevernek a Schiphol repülőtértől. Kilencen meghaltak, nyolcvan sérült van.

Lezuhant a török légitársaság utasszállítója szerda délelőtt az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér közelében. A gép három darabra tört. A roncsok a termináltól 5-6 kilométerre, ám a legközelebbi kifutópálya végétől csak pár száz méternyire hevernek, de nem gyulladtak ki.

Az Index Amszterdamban tartózkodó újságírója a helyi rádiók tudósításai alapján arról számolt be, hogy a balesetet a hajtómű hibája okozta. Az egyik motor ki is gyulladt, de gyorsan elaludt, ezért nem kellett oltani. A gép az autópálya és több mezőgazdasági épület közötti üres szántóföldre zuhant. Tudósítónk szerint mentőautók tucatjai érkeztek a baleset helyszínére.

A fedélzeten lévő 135 ember közül kilencen nem élték túl a balesetet, a sebesültek száma meghaladja a nyolcvanat. A gépnek nem volt magyar utasa. A német ARD televízió helyszínre küldött tudósítója - szemtanúkra hivatkozva - arról számolt be, hogy a repülőtér felé közeledő, lefelé ereszkedő gépnek semmilyen hangja nem volt, a hajtóművek leálltak. Ez a körülmény arra enged következtetni, hogy a Boeingnak közvetlenül a célállomás előtt elfogyott az üzemanyaga.

A gépen utazók repülőtéren várakozó hozzátartozóit kora délután a szerencsétlenül járt repülőhöz irányították. A súlyos sérültek száma hivatalos közlés szerint eléri a 25-öt. Az ANP holland hírügynökség idézte a holland Terrorizmusellenes Nemzeti Koordinátort, aki úgy nyilatkozott, hogy "semmi jel nem utal arra, hogy a szerencsétlenség összefüggésbe hozható merénylettel".

A Malév szóvivője elmondta, hogy minden járatukat elindítják Amszterdamba, miután a repülőtérről azt a tájékoztatást kapták, hogy egy pályával üzemelnek. A Malév napi 5 járatot üzemeltet a Budapest-Amszterdam vonalon és minden járat a Schiphol légi kikötőt használja.

A gép Isztambulban szállt fel, és éppen leszálláshoz készülődött, mikor a szerencsétlenség történt. A fedélzeten legkevesebb 134 ember tartózkodott, köztük egy kisbaba és a hétfős személyzet.

A baleset helyszíne

A legtöbb utas megsérült, a mentőalakulatok a helyszínen látják el őket. A mentést nehezíti, hogy a gépet nehéz járművel megközelíteni, mert a mezőt nemrég szántották fel.

A BBC arról számolt be, hogy egy Boeing 737-800-as gép zuhant le. A baleset időpontjában nem volt extrém időjárás, nem esett eső és erős szél se fújt.

A holland televízió arról mutat képeket, ahogy helikopterek érkeztek a helyszínre, legkevesebb 30 tűzoltó és mentő is kivonult. Az utasok hozzátartozóit buszokkal vitték a baleset helyszínére.

A török média egy túlélő szavait idézte, aki azt mondta, hogy a legtöbben saját lábukon tudták elhagyni a gépet. Beszélt arról is, hogy először a gép hátsó része ért földet, de az egész nem volt annyira szörnyű, mint ahogy hangzik, annyit éreztek, mintha turbulenciába kerültek volna.

A Schiphol Európa ötödik legnagyobb személyszállítással foglalkozó repülőtere. Hat kifutópályája van, az óriási utasterminál 2007-ben 47 millió utast szolgált ki. A repülőtér légiforgalmát a baleset után leállították, ám a közlekedés időközben újaindult.

A Boeing 737-800 típusú gép 180 utas szállítására alkalmas, utazósebessége 750-850 km/h, utazómagassága 12 500 méter, hatótávja pedig valamivel több mint 5500 kilométer. Törzsének hossza 39,5 méter, a szárny fesztávolsága 34,3 méter. A magyar légitársaság flottájában öt ilyen gép van.

Az amerikai repülőgépgyár honlapjának adatai szerint a 737-800-as típus megközelítési sebessége 142 csomó, azaz mintegy 260 km/h: nagyjából ekkora sebességgel csapódhatott a gép a földhöz.

A körülményekhez képest rendkívül szerencsés kimenetelűnek mondott balesetet több szakértő máris a US Airways gépének január 15-i balesetéhez hasonlítja: a vadludakkal ütköző, leállt hajtóművű géppel a pilóta a Hudson folyón landolt New Yorkban, halálos áldozat nélkül.