Nem fajtalankodott az orosz milliárdos Kucsmával

2009.02.25. 14:18 Módosítva: 2009.02.25. 16:06
Teljes egészében elutasította a fajtalankodás vádját Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz orosz olajóriás volt tulajdonosa ellen szerdán egy moszkvai kerületi bíróság.

Az állítólag 2006-ban történt eset miatti keresetet a jelenleg is börtönbüntetését töltő Hodorkovszkij egy volt fogolytársa, Alekszandr Kucsma nyújtotta be nemrég, félmillió rubelt követelve "erkölcsi szenvedései" fejében.

Hodorkovszkij egy másik fogolytársa, Gyenyisz Jurinszkij egy korábbi lapinterjúben a vádat "sületlenségnek" nevezte, s úgy vélte: Kucsmát felbíztatták, hogy ezzel megakadályozzák a volt oroszországi oligarcha feltételes szabadlábra helyezését.

Mihail Hodorkovszkijt, Oroszország egykor leggazdagabb emberét és üzlettársát, Platon Lebegyevet 2005-ben ítélték csalás és adócsalás vádjával nyolc év szabadságvesztésre. A napokban mindkettőt Csitából - abból a büntetés-végrehajtási intézményből, ahol kiszabott szabadságvesztésüket töltötték - Moszkvába szállították egy újabb perre: a vád közel egy billió rubel értékű pénz, illetve kőolaj eltulajdonítása, továbbá mintegy fél billió rubel és közel 500 milliárd dollár tisztára mosása.

Ha bűnösnek találják őket az újabb vádpontokban, további 15 év szabadságvesztést szabhatnak ki rájuk. Ezúttal is mindketten ártatlannak vallják magukat.