Fegyelmi vizsgálat a Cozma-ügyben

2009.02.27. 13:39 Módosítva: 2009.02.27. 13:43
Elégedetlen volt rendőrei gyorsaságával a Veszprém megyei rendőrfőkapitány a Cozma-gyilkosság ügyében, ezért fegyelmi vizsgálatot rendelt el. Ugyanakkor arra nincs bizonyíték, hogy rendőrei kapcsolatban álltak volna az enyingiekkel, ahogy arra sem, hogy a szórakozóhelyen tartózkodó szolgálaton kívüli rendőröket bárki elkergette volna.

Fegyelmi vizsgálatot rendelt el Bolcsik Zoltán Veszprém megyei rendőrfőkapitány a Cozma-gyilkosság ügyében elsőként intézekdő rendőrökkel szemben. A rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján Bolcsik nem közölt részleteket a vizsgálatról, csupán annyit árult el, hogy "a gyorsasággal voltak bajai".

Bolcsik tájékoztatása szerint a gyilkosság helyszínén, a Patrióta bárban 2008-ban súlyosabb szabálysértés vagy bűncselekmény nem történt, mindössze négy kisebb bűncselekmény - mobiltelefon- és kabátlopás - fordult elő. A szórakozóhely 2008-ban egy helyi civil szervezettől elnyerte a "biztonságos szórakozóhely" címet is.

A főkapitány szerint nem igazak azok a sajtóban megjelent információk, hogy a szórakozóhelyen rendőrök dolgoztak örzővédőként, ahogy az sem igaz, hogy a gyilkosság estéjén Veszprémben csak négy járőr teljesített szolgálatot. "Aznap éjjel 11 rendőr volt közterületi szolgálatban" - mondta. A szórakozóhelyen összesen két, szolgálaton kívüli rendőr szórakozott, egyikük fél órával a konfliktus előtt távozott - magától, nem a támadók felszólítására. A másik rendőr a gyilkosság idején is ott volt, amint kiérkeztek a riasztott járőrök - négy perccel a 2:58-kor beérkező riasztás után - felfedte magát.

Két másik szolgálaton kívüli rendőr akkor ért a bárhoz, amikor az utcai verekedés véget ért.

Bolcsik tagadta, hogy rendőrei közül bárki is kapcsolatban állt volna a támadókkal. A Blikk munkatársa szerint a szórakozóhely személyzete azt nyilatkozta, hogy a szórakozóhelyen tartózkodó rendőr barátilag beszélgetett az enyingiekkel. Bolcsik erre azt felelte, hogy a Blikkben megjelent értesülésekre külön rákérdeztek a tanúkihallgatáskor, ám azt senki sem erősítette meg.

Ugyanígy nem erősítették meg tanúvallomások azokat a híreket, hogy az enyingiek védelmi pénzeket szednének Veszprémben. "Ha az állampolgár nem működik együtt, akkor a rendőrség sértet nélkül nem tud dolgozni. Hiányzik a bűncselekmény tényállásának egyik eleme" - mondta erről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport