Viszik a riasztópisztolyokat, mint a cukrot

2009.02.27. 10:21 Módosítva: 2009.02.27. 10:26
Budapesten és Ózdon is sokan hiszik azt, hogy egy gázpisztollyal meg tudják majd magukat védeni a növekvő bűnözéssel szemben.

A fegyverboltosok többsége szerint érezhető, hogy országszerte megélénkült az érdeklődés az engedély nélkül tartható riasztópisztolyok iránt. Az ózdi fegyver- és vadászüzletben megnőtt a forgalom az utóbbi hónapokban, írja az Észak-Magyarország. Romlik a közbiztonság, gyarapodnak a betörések, a rablások, az emberek többsége pedig úgy gondolja, az ingatlanját és az értékeit nem védheti meg más, csak és kizárólag saját maga.

Meglátszik a bolt forgalmán, hogy engedély nélkül lehet gáz-és riasztópisztolyokat tartani. A bolt eladója a lapnak elmondta, egyetlen napon több mint egy tucat telefonhívás érkezik. Érdeklődtek az emberek, és a többség meg is fogja venni a fegyvert. Az eladó szerint katasztrofális a helyzet a városban, vannak olyan területek, ahová gyalog és autóval egyaránt életveszélyes kimenni.

Budapesten is keresett cikké vált a gázpisztoly. Ezt több fegyverboltban is megerősítették a Népszabadság érdeklődésére, de számokat nem árultak el. A kereslet a gyártókat és a forgalmazókat is meglephette, mert különösen az olcsóbb gázfegyverek, hiánycikké váltak és csak rendelésre lehet hozzájutni.

Az utóbbi napok erőszakos bűncselekményei miatt félnek az emberek, ezért vásárolnak egyre többen fegyvert, írja az országos lap is. Az ORFK adatai szerint egyébként 2006 végén még csak 18 ezer önvédelmi célra engedélyezett fegyver volt az országban, míg tavaly decemberben már több mint 33 ezer. Azt, hogy mennyi gázfegyver lehet az embereknél nem tudni, mert 2004 óta ezeket szabadon lehet vásárolni.