Klaudia
-3 °C
3 °C

Pocsék higiéniai állapotok a határrendészeteken

2009.03.02. 11:15 Módosítva: 2009-03-02 13:20:09
Tarthatatlan közegészségügyi állapotok uralkodnak a rendőrség határrendészeti kirendeltségein a Független Rendőr Szakszervezet szerint, ezért a szakszervezet az országos tiszti főorvos azonnali intézkedését kezdeményezte - közölte Pongó Géza főtitkár. A rendőrök legfeljebb gumikesztyűt kapnak, de nincs vegyszer a helyiségek és az autók fertőtlenítéséhez.

A rendőrség és határőrség integrációja következtében a schengeni határok védelmét is a rendőrség végzi. A határrendészek az illegálisan az országba érkező külföldiekkel szemben intézkednek: igazoltatást, kényszerintézkedést, esetenként testi kényszert, elfogást, ruházatátvizsgálást és kihallgatást kell végezniük, olvasható Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkárának közleményében.

Az intézkedéseknél elkerülhetetlen a közvetlen testi kapcsolat. Az illegálisan hazánkba érkező külföldi személyek között viszont magas a fertőző betegek száma, erre azonban legtöbbször csak az intézkedés befejezése után, az orvosi vizsgálaton derül fény - írta Pongó Géza.

A határrendészeknek személyi védőfelszerelésként legfeljebb gumikesztyűt ad a munkáltató, bár azt sem minden esetben és sokszor nem megfelelő méretben. Ha valakit elfognak a zöldhatáron, ugyanazzal a járművel szállítják a határsértőket, amellyel a határrendészek is utaznak.

Az integráció előtt a tisztiorvosi hivatal szakképzett munkatársai fertőtlenítették a veszélyeztetett helyiségeket, ez a gyakorlat azonban a szervezetek összeolvadásával megszűnt. Ma nincsenek vegyszerek a járművek és a határsértők elhelyezésére szolgáló helyiségek fertőtlenítéséhez, ezeket a hattárendészet munkatársai háztartási tisztítószerekkel próbálják fertőtleníteni.

A rendőrszakszervezet álláspontja szerint a határrendészeteken uralkodó közegészségügyi állapotok a rendőrség hivatásos állományú tagjai és családtagjaik egészségének védelmében azonnali intézkedéseket igényel.