Utcára vonultak a romák Ivánban

2009.03.02. 09:08 Módosítva: 2009.03.02. 11:13
Hatvan-nyolcvan roma vonult az utcára vasárnap este a Győr-Moson-Sopron megyei Ivánban, mert állításuk szerint egy autóból valaki rasszista kifejezéseket kiabált és fenyegette őket. Az eset összefüggésben lehet azzal, hogy vasárnap betörtek a település egyik kocsmájába.

Botokkal felfegyverkezve vonultak az utcára a cigányok vasárnap este Ivánban. A hatvan-nyolcvan fős csoport azt állította, hogy egy autó ment végig a Kápolna utcán, és abból valaki rasszista és fenyegető kifejezéseket kiabált a romáknak. Egy piros Ford Fiestából valaki azt kiabálta, hogy "Meghaltok ti büdös cigányok!" - állítják a romák.

A romák félnek, mondta az Index kérdésére Linter Tibor polgármester, akit az esetről a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője tájékoztatott.

A felbőszült tömeget a körzeti megbízottnak sikerült megnyugtatnia, rendbontás nem történt, mondta az Indexnek Kocsis Tünde a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Vasárnap délután betörtek egy helyi kocsmába. Egy gázpalackot és három söröshordók vittek el, a kár körülbelül 250 ezer forint, mondta a rendőrségi szóvivő. A rendőrség ebben az ügyben helyszínelt a kocsmánál délután, amikor a kocsmától kétszáz méterre gyülekezni kezdett a tömeg, mondta Kocsis Tünde.

A rendőrség azt próbálja tisztázni, pontosan mit is kiabáltak ki az autóból. Erről már az első hírek is ellentmondásosak: valaki egy fehér autóra emlékszik, a rendőrségnek viszont több tanú egy piros autóról beszélt.

A kisalfold.hu információi szerint az autó, amiből állítólag a romákra kiabáltak, az egyik helyszínelőé volt. A megyei rendőrség szóvivője leszögezte, hogy a helyszínelők piros autójából senki sem kiabált rasszista szitkokat a helyi romákra.