Vádat emeltek az esztergomi polgármester házát felgyújtók ellen

2009.03.02. 12:04 Módosítva: 2009.03.02. 12:20
Közveszélyokozásért vádat emelt nyolc ember ellen Meggyes Tamás esztergomi polgármester autójának és házának felgyújtása ügyében a tatabányai ügyészség. A vád szerint egy vállalkozó 10 millió forintért bízott meg embereket a gyújtogatással.

Meggyes Tamás autóját tavaly április 8-án hajnalban a lakása előtt gyújtották fel. A járművet eloltó polgármester a kiérkező tűzoltóktól tudta meg, hogy Esztergom-Búbánatvölgyben ég egy családi ház, melyről később kiderült, hogy az övé. A ház tetőszerkezete leégett és megsemmisült az épület fából készült hátsó része.

A nyomozást segítette, hogy sikerült felderíteni, honnan szerezték be a tettesek a felgyújtott háznál hagyott benzineskannákat, mondta Horváthné Varga Erzsébet főügyész-helyettes.

A vád szerint az elsőrendű vádlott vállalkozóként és magánszemélyként is konfliktusba keveredett a polgármesterrel. Bosszúból megbízta a másod- és harmadrendű vádlottat, hogy 10 millió forintért szervezzék meg a gyújtogatást. A bűnügyi láncolat végén, a végrehajtásban részt vevők, 80-100 ezer forintot kaptak a ház felgyújtásáért.

Az érintettek több személyt is bevontak a bűncselekmény elkövetésébe, mondta Horváthné Varga Erzsébet. Egyikük a ház felgyújtása előtt egy héttel megfúrta az ablakkeretet, hogy benzint fecskendezzen be, de akkor nem sikerült lángra lobbantania az épületet. Később benzinnel locsolták le a ház falát és meggyújtották, utána egyik társuk hajnali háromkor felgyújtotta a polgármester autóját.