Ágnes
-1 °C
2 °C

Az orosz nők nem lehetnek metróvezetők

2009.03.04. 17:28
Az orosz legfelsőbb bíróság szerdán megerősítette, hogy a nők nem lehetnek metróvezetők az orosz metróban. Egy 2000-es kormányrendelet szabályozza a kérdést, az ebben szereplő szakmákban a nehéz munka, illetve az egészségre káros munkakörülmények miatt nem alkalmaznak nőket.

Nők nem lehetnek masiniszták az orosz metróban, de még a vonatvezető mellett sem dolgozhatnak - mondta ki az orosz legfelsőbb bíróság, miután Anna Klevec szentpétervári egyetemista panasszal fordult a testülethez.

A 22 éves lány joghallgató, de amikor hirdetésekből arról értesült, hogy szerelvényvezetők mellé munkatársakat keres a metró, elhatározta, hogy megpróbálja ilyen munkával kiegészíteni szerény jövedelmét. Ám az illetékes egy pillantást sem vetett Anna önéletrajzára, hanem csak annyit mondott: "Lányokat nem veszünk fel".

A lány nem adta fel, s a legfelsőbb bírósághoz fordult, mivel annak hatáskörébe tartozik a nők számára tiltott foglalkozások felsorolását tartalmazó lista esetleges megváltoztatása. A listát egy 2000-ben kiadott kormányrendelet tartalmazza, az ezen szereplő szakmákban a nehéz munka, illetve az egészségre káros munkakörülmények miatt nem alkalmaznak nőket.

A leendő jogász az ítélet hallatán kijelentette: továbbra sem adja fel, s kimerít minden jogi lehetőséget igaza megvédésére.