Tilos káromkodni Amerikában

2009.03.04. 10:52 Módosítva: 2009.03.04. 10:59
Egy 14 éves diák kezdeményezésére egy hétig megtiltották a káromkodást és a trágár gesztusokat is Kalifornia állam egyik megyéjében. A megyei rendelet megszegéséért ugyanakkor nem jár büntetés.

Egyhetes káromkodási tilalmat vezettek be Kalifornia legnépesebb megyéjében. Március első hetében Los Angeles megye lakóinak tartózkodniuk kell a szitkozódástól, de még a trágár gesztusoktól, kézmozdulatoktól is.

Az ötlet nem a megyei önkormányzat erkölcscsőszeitől származik, hanem egy 14 éves diáktól. McKay Hatch otthon azt tanulta, hogy a trágárság nem szép dolog, az iskolában pedig azt tapasztalta, hogy káromkodni divat. Hogy ezt megtörje, alakított egy klubot, amely idővel országos ellenkulturális mozgalommá terebélyesedett.

A www.nocussing.com honlapon szerveződő klub taglétszáma már elérte a húszezret. "Álmomban sem hittem volna, hogy valaha ilyen sokan leszünk" - mondta Hatch. A mozgalomnak most sikerült kiharcolni az első, káromkodást tiltó megyei önkormányzati rendeletet. Ráadásul Kalifornia legnagyobb, tízmillió lakosú megyéjében, amely magában foglalja "a Mojave-sivatagot, ahol kib... meleg tud lenni, és a Csendes-óceáni partvidéket, ahol télen néha p... hideg van" - áll az AP amerikai hírügynökség tudósításában, de abban sem kiírva.

A Márciusi Káromkodásmentes Hét (March No Cussing Week) önkéntes kezdeményezés, a rendelet megszegéséért nem is jár büntetés. "Elég nehéz lenne ellenőrizni a rendelet betartását és szankcionálni" - mondta az önkormányzat szóvivője. "Csak arra akarjuk felhívni a polgárokat, hogy válogassák meg a szavaikat és viselkedjenek kulturáltan" - mondta a szóvivő.