Az igazgatónő parancsára kellett tanárral boxolnia a diáknak

2009.03.05. 12:35 Módosítva: 2009.03.05. 12:38
Mégsem úszta meg pénzbírsággal a kecskeméti speciális iskola igaztgatónője és egyik tanára, hogy bokszmeccsre kényszerítették egyik diákjukat. A nagydarab tanár csupasz kézzel ütlegelte a földre kerülő fiút, akivel a meccs végén még a vérfoltokat is feltakaríttatták

Súlyosbította az elsőfokú bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla annak a két pedagógusnak az ügyében, akik verekedésre kényszerítettek egy gondjaikra bízott 16 éves diákot. Az iskola igazgatónőjét hét hónap, a gyerekkel bokszoló tanárt öt hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték.

A két pedagógus a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Szakszolgálati Intézmény kecskeméti speciális iskolájában dolgozott igazgatóként és gyermekfelügyelőként.

2005. novemberében egy gondozásukra bízott, agresszívnak mondott gyereket arra kényszeríttettek, hogy a tornateremben zártkörű bokszmeccset vívjon a gyermekfelügyelővel. A teremben csak hárman voltak, a diák, a nagydarab férfi nevelőtanár és a magát bírónak kikiáltó igazgatónő. A fiúnak, minden ellenkezése ellenére bokszolnia kellett a tanárral.

A vádiratban olvasható, hogy a két pedagógus kifejezetten azzal a szándékkal kényszeríttette a fiút a mérkőzésre, hogy megleckéztessék. A nevelőtanár puszta ököllel esett a fiúnak, aki az igazgatónő biztatására pár alkalommal megütötte a tanárt.

A nevelő legalább húsz percen át öklözte a fiút, többször keményen megütötte, emiatt vérzett a diák orra, szája, többször földre került és könyörgött, hogy hagyják abba, de az igazgatónő mindig a folytatás mellett döntött. A bokszmeccs végén az igazgatónő szabályosan nyertest hirdetett, majd közölte, akinek felesleges energiája van, az bármikor hasonló bokszmeccsen azt levezetheti.

A meccs végén az igazgatónő a fiúval még feltakaríttatta a tornateremben a vérfoltokat.

A történtek után az intézményt fenntartó megyei önkormányzat fegyelmi vizsgálatot indított, de ezt később megszüntették, mert mindkét pedagógus lemondott és még a büntetőper előtt elhagyta az iskolát.

Az elsőfokú bíróság csak pénzbüntetésre ítélte a vádlottakat.