A rendőr vére sohasem drága

2009.03.06. 15:24 Módosítva: 2009.03.06. 16:38
Távozik posztjáról és főtanácsadó lesz Garamvölgyi László az ORFK szóvivője, aki közel húsz évig szolgálta a rendőrség kommunikációját. Az Index ezzel a kis összeállítással tekint vissza a magyar kommunikációs vezetők doyenjének pályájára, aki hivatali teendői mellett krimiket írt, verselt, kutatta József Attila, Semmelweis Ignác és Mátyás király titokzatos halálának körülményeit, Molnár János ezredest alakította a Barátok köztben, tud karatézni és megajándékozta a magyar tévénézőket a Tűzvonalban című sorozattal.

"Lehet, hogy nagyon drámai lesz! - Maga gyáva embernek ismer? - Ugyan, hová gondol, uram! Csak vannak olyan sejtéseim, amelyek alapjaiban rengetik meg a rendőrséget, az igazságszolgáltatást, ezt az egész elavult, belülről rohadó rendszert! Ön is láthatja, tapasztalhatja, hogy eresztékeiben recseg-ropog a tákolmány, túldimenzionált mechanizmusok, begyepesedett módszerek, szellemileg alultáplált döntéshozók kaleidoszkópja minden! (Részlet Leslie Valley, azaz Garamvölgyi László A rendőrség megköszöni című könyvéből, Tóthágas Kiadó, 2008)

Secc-perc alatt

"A krimik alapjai a rendőrségi jegyzőkönyvekben rögzített nyomozási összefoglalások. Egy három-négy oldalas jegyzőkönyvi összefoglalóból secc-perc alatt meg lehet írni egy jó krimit, természetesen finomítani kell a történeten, mert a képzelet sosem tud olyan brutálisat kitalálni, mint amit a valóság produkál." (Garamvölgyi: Semmelweist meggyilkolták konyves.blog.hu 2007.06.25)

A sikeres nyomozás záloga

"A Barátok köztös szereplésem csak egyszeri beugrás volt, az volt a cél, hogy a sorozatban egy nyomozás sikeresen záródjon, ennek én voltam a záloga." (Garamvölgyi: Semmelweist meggyilkolták konyves.blog.hu 2007.06.25)

Elmondta

"Garamvölgyi László a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: jelenleg nem mondhat semmit." (Magyar Nemzet, 2002. január, idézi az okorszem.hu)

Bűnös lelkek az interneten

"Abszolut nem a bűn forrása az internet, bár a virtuális jövő bűnözése ma még alig prognosztizálható, ezért nehéz megjósolni, hogy bűnös lelkek mit fognak gonosztettekre felhasználni." (Index Törzsasztal 1999.12.14)

Kerüli a nyilvánosságot

- Hol gondolkodik? A munkahelyén, otthon, kávézóban?

- Otthon, buszon, bárhol. Nyilvános helyekre nem nagyon járok, semmi szükségem arra, hogy lefényképezzenek az asztalomon egy pohár vizet, és a kép másnap úgy jelenjen meg a sajtóban, hogy Garamvölgyi nyakalja a vodkát. (Népszabadság, 2001. május 18., idézi az okorszem.hu)

Csak döbbenten állt

"Hűlt helyét találta csak az autójának Garamvölgyi László. Az ORFK szóvivője szerdán délelőtt mindössze negyed órára hagyta magára a szolgálati járgányt az Akadémia utcában. Azt sem tudta, mihez kezdjen, csak döbbenten állt és átkozta az autótolvajokat. Kiderült azonban, hogy ezúttal méltatlanul. (A rendőrség szállíttatta el kocsiját.)" (Mai Lap, 2001. április 6., idézi az okorszem.hu)

A gigantikus állomány megtévedt tagja

Több fénykép is készült a XIII. kerületben Garamvölgyi László rendőrszóvivő tilosban parkoló autójáról. Helyi olvasóink szerint rendszeres az eset, amit a rendőrtábornok is elismert, de azt állítja, neki lehet. A főrendőr tábornok rendszeresen hagyja ott hétvégenként kék színű szolgálati Skodáját a Budai-Nagy Antal és a Hollán Ernő utca sarkán pont a megállni tilos tábla után. (...) Megkérdeztük a képekről Garamvölgyit, aki elismerte, hogy valóban ott szokott a tilosban parkolni, "meg is büntetik" érte.

Ennek némileg ellentmond, hogy a tábornok ezután újságírónknak azt állította, mivel ő rendőr, szolgálati autójával a tilosban is parkolhat. Ebben mi erősen kételkedünk, megkülönböztető jelzéseket például nem szokott használni a parkoláshoz. "A magyar rendőrség gigantikus szervezet, 35-36 ezer emberről van szó, van elit, van derékhad és vannak megtévedt tagjai'" - nyilatkozta az Indexnek Kondorosi Ferenc rendészeti államtitkár. (Index 2007. május 24.)

Tamáskodott az öngyilkosság valódiságában

"A költőzseni után - picit szabadon -, kutattam halálának körülményeit, de mit érdekel a kutatás maga?! Rögtön le kell szögezni; kriminalistaként is apokaliptikus érzés József Attilával foglalkozni, noha a siker még ekkor sem prolongált, hiszen a végletek embere, s nehezen követhető érzelmi sinusgörbéje ritkán árul el valamit." (...) Az öngyilkosság atipikus jellege, elég volt ahhoz, hogy annak valódiságában tamáskodjam" (Garamvölgyi László: Hogyan halt meg József Attila?)

Csínhelyzetben

- Munkája során hasznát vette már a karaténak?

- Természetesen! Hiszen járőrként is nem egyszer megtörtént, hogy előállításra került sor, és bizony ilyenkor nem ritka, hogy fizikai kényszert kell alkalmazni. Nyomozóként is annak idején sok jugoszláv, de éppen magyar bűnözőnek is volt fegyvere, esetleg lőfegyvere. Bár akkoriban még közel sem ilyen volt az alvilág, és a szervezett bűnözés, de többször voltunk csínhelyzetben. Bár én inkább gyors voltam, mint erős, de igen, gyakran hasznát vettem az ilyen irányú tapasztalatomnak. (extrem.hu 2003. december 23.)

Nagy ívben spriccel a vörös folyadék

"Ott állsz a téren... Agyad leghátsó rejtekében, fogod az elmúlt éjszakát, tudsz történésekről, lassan alvad a vér sebeiden, de igazán a lelked sajog. Még rakoncátlankodik vérnyomásod, a szíved is idióta módjára kalapál, lassan, nagyon lassan eszmélsz, de csak úgy teszel, mintha értenéd. Előtted, akár egy digitális animáció, peregnek-vibrálnak a képek, fáradtan legyintesz; ugyan ilyesmi, csak gagyi akciófilmekben szokás. De nem! Mert, dobhártyád még most is szaggat, igen jól emlékszel, süvít feléd a vasbeton, záporoznak az utcakövek, vérző fejű társaidat mented, majd megint az első vonalban vagy, ütnek-vernek, még bírod, de csak jönnek, csak jönnek a vadak.

(...) Mellőled velőtrázó sikoly hallatszik, társad kapták telibe, fejéből nagy ívben spriccel a vörös folyadék, nem számít van bőven, a rendőr vére különben sem drága. (...) Hirtelen rádöbbensz; legyezget a halál, de sebaj, amíg nem jön a mindent elsöprő maflás, addig nincs gond, még félre tudod ütni göcsörtös-gonosz kezét, még dobog benned a rendőr szív, mert az nem lehet, hogy a szörnyeteg győzedelmeskedjen, hogy értelmetlenül ontsad véredet. (...) (Garamvölgyi László: A rendőr vére sohasem drága, 2006 szeptember 24., megjelent az ORFK honlapján az MTV ostroma után)

Dr. Garamvölgyi László: Go West

Limusin alatt sunyít a detonátor
Ótvaros pengék suhannak át a téren
Visít az aszfalt-song
D. J. Kreatív hajléktalant ütlegel

Vállról indíthatóval seftel az oligarchia
Ez ám a know-how
Guberáló originál flakonra lel
Megvan a napi Kohinoor

Álmot visz a boxermosolyú Public Relations
Ruppótlan volt az éj, fogaskereket ásít a drogdealer
Pitbull-izomagy kergeti a klónozott időt
Kékeres jelent akaszt a tőzsdekrach

(Garamvölgyi László: Patkányfogó - idézi az okorszem.hu a Magyar Narancs 2000. december 17-i számából)