Az indiai kormány vette meg Gandhi hagyatékát

2009.03.06. 17:47
Mahatma Gandhi személyes tárgyai közel kétmillió dollárért keltek el, a stróman mögött az aukciót ellenző új-delhi kormány állhat.

Az aukciót eredetileg ellenző indiai kormány állt amögött az indiai üzletember mögött, aki csaknem kétmillió dollárért vásárolta meg egy New York-i árverésen Mahátma Gandhi áruba bocsátott személyes tárgyait.

Egy indiai bíróság végzést bocsátott ki az árverés leállítására, ezért a kormány, amely mindenképpen vissza akarta szerezni a Gandhi-relikviákat, nem licitálhatott közvetlenül rájuk. Az újdelhi vezetés "durva kommercializálásnak" bélyegezte az aukciót, amely végül mégis lezajlott.

Az indai függetlenség atyjának jellegzetes fémkeretes szemüvege, egy pár viseltes bőrszandálja, zsebórája és rézedénye is kalapács alá került az Antiquorum Auctioneers aukciós ház csütörtöki árverésén. Az eddig James Otis kaliforniai műgyűjtő tulajdonában lévő tárgyak végül 1,8 millió dollárért (445 millió forint) találtak gazdára, jóllehet előzőleg csak 300 ezer dolláros bevételre számítottak.

A magát Gandhi tisztelőjének és az erőszakmentesség hívének valló Otis az utolsó pillanatban megpróbálta visszavonni a tárgyakat az árverésről, de ügyvédje később úgy nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hogy a gyűjtő "természetesen" elfogadja azok eladását. A nyertes ajánlatot Vidzsaj Mallja indiai milliárdos, az UB Group vezetője tette egy közvetítő, Tony Bedi segítségével. Bedi, aki szintén az UB Grouphoz tartozik elmondta, hogy Mallja instrukciói szerint cselekedett, és vállalata az indiai kormánynak adományozza a megvásárolt emlékeket.

"Az indiai kormány sikeresen visszaszerezte nemzetünk atyja, Mahátma Gandhi személyes tárgyait. Azokat egy velünk kapcsolatban álló indiai szolgálatainak segítségével tudtuk megszerezni" - jelentette be Ambika Szoni kulturális miniszter pénteken Újdelhiben.

A miniszter nem árulta el, hogy a kormány bocsátott-e pénzt a licitáló rendelkezésére, csupán azt erősítette meg, hogy együttműködött Malljával. Szoni még a csütörtöki árverés előtt beszámolt róla a sajtónak, hogy a kormányfő arra utasította, ne engedje, hogy Indián kívül más vásárolja meg a tárgyakat.

Az aukció nagy felháborodást keltett Indiában, ahol sokan úgy gondolták: a tárgyak a nemzeti örökség részét képezik, és múzeumban lenne a helyük. Többen azt is mondták, hogy az árverés ellentétes az anyagi javakat elvető, aszkétaéletet élő Gandhi szellemiségével.

A brit uralommal szembeni erőszakmentes ellenállás úttörőjeként ismert Gandhit 1948. január 30-án gyilkolta meg egy hindu radikális.