Eltilthatják a kaposvári háziorvost, aki nem segített egy haldoklón

2009.03.06. 11:41 Módosítva: 2009.03.06. 11:42
Mulasztott az a háziorvos, aki nem látott el egy beteget Kaposváron - ezt állapította meg az ÁNTSZ pénteken lezárult vizsgálata. A tisztiorvosi szolgálat javasolta az etikai bizottságnak, hogy indítsanak eljárást a háziorvos ellen. Ezt a testület meg is teszi, egy hónapja van arra, hogy összeüljön és kiszabja a büntetést. Ez lehet figyelmeztetés, de legsúlyosabb esetben akár ki is zárhatják az orvosi kamarából.

A háziorvost február 23-án hívták, hogy segítsen, de nem segített. A kaposvári kispostán lett rosszul egy férfi. A közelben rendelő háziorvos nem ment ki a haldokló férfihoz, hiába kérték erre a postai dolgozók. A mentősök gyorsan kiértek, a férfinak addigra már leállt a szíve, újra kellett éleszteni.

A férfi a posta padlóján feküdt, amíg a mentősök ki nem értek. Hirtelen lett rosszul, összeesett és elkezdett kékülni. Az alkalmazottak átszaladtak a körülbelül húsz méterre lévő orvosi rendelőbe és kérték a háziorvost, hogy jöjjön, segítsen. Ő nem ment át, pedig az egészségügy törvény alapján kötelessége lett volna:

"Az egészségügyi törvény egy konkrét paragrafusa úgy foglal állást, illetve úgy írja elő, hogy minden egészségügyi dolgozónak a helytől és időtől függetlenül elsősegélyt kell nyújtania szükség esetén" - mondta korábban Bálint György, a kaposvári ÁNTSZ kistérségi tisztifőorvosa.

Az ÁNTSZ eljárást indított a háziorvos ellen, és megállapították, hogy az orvos mulasztott, ezért az etikai bizotság is eljárást indít ellene. Büntetése legsúlyosabb esetben az is lehet, hogy kizárják az orvosi kamarából, tehát nem paraktizálhat tovább. A rendőrség pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el, ismeretlen tettes ellen. A vizsgálat még folyamatban van.

A háziorvos annyit mondott, hogy azért nem ment át segíteni, mert tudta, hogy már értesítették a mentőket, és szerinte ő sem ért volna ki előbb náluk.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport