Az erős szél okozhatott tömeges szén-monoxid-mérgezést

2009.03.08. 19:06 Módosítva: 2009.03.08. 19:20
Ha a család émelyeg és szédül, szellőztessenek azonnal - figyelmeztetnek a mentők, akik a hét végén sűrűn fordultak mérgezett betegekkel.

Émelygés és szédülés jelzi a szén-monoxid-mérgezést, ha egy helyiségben többen egyszerre észlelik a tüneteket magukon, szellőztessenek és hívjanak orvost. A szén-monoxid mérgezés halálos is lehet, attól függ, milyen töménységű volt a levegőben a gáz és a mérgezett mennyi ideig tartózkodott benne. Szombat éjszakától kezdve több alkalommal is riasztották a mentőket szén-monoxid-mérgezés miatt, délig Pest megyében és Budapesten 14-en kaptak könnyebb mérgezést.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, vélhetően az erős szél is közrejátszott a vasárnapi szén-monoxid-mérgezéses eseteknél. Fontos azonban, hogy rendszeresen ellenőriztesse mindenki a kéményét és fűtőberendezéseit, mert sokszor ezek hibája miatt áramlik vissza a szén-monoxid a lakásba. A téli, fűtési időszakban átlagosan százszor hívják emiatt a mentőket országszerte.

Ha egy helyiségben többen is rosszul lesznek, émelygést, hányingert, szédülést, fejfájást tapasztalnak magukon, akkor szén-monoxid mérgezésre lehet gyanakodni és azonnal szellőztetni kell, illetve orvost, mentőt kell hívni. A szén-monoxid alattomos gáz: színtelen, szagtalan, elkeveredik a levegőben, átszivárog a réseken. Sokszor csak az émelygés, fejfájás, szédülés a tünet, de ha felszaporodik a vérben a gáz, akkor eszméletvesztést és akár halált is okozhat. A mentést végzőknek is vigyázniuk kell: először szellőztetni kell a helyiségekben, utána lehet elkezdeni a mentést.

A gyógyulás esélye attól függ, hogy mennyi időt töltött és milyen koncentrációjú szén-monoxidos levegőben valaki. Ha valaki hosszú időn át tartózkodik szén-monoxiddal telt levegőben, akkor súlyos mérgezést kaphat. Ilyenből egyébként kevés van, a legtöbbször könnyebb mérgezéses eseteket találnak a mentők - mondta a szóvivő.

Szombat éjjel a Pest megyei Inárcsról hat gyermeket és édesanyjukat vitték kórházba a mentők a szén-monoxid miatt. A XVIII. kerületben reggel három, majd délelőtt egy másik házban még két ember kapott mérgezést. Gyálon szintén két embert vizsgáltak meg a mentők a szén-monoxid miatt, de őket végül nem kellett kórházba vinni.