A roma járőrözés befejezését kérte a nógrádi főkapitány

2009.03.10. 12:17
A roma lakosság megnyugtatására és az önmaguk védelmére szervezett járőrözés befejezésére kérte a nógrádi cigányság vezetőit a megye rendőrfőkapitánya a kisebbségi politikusokkal folytatott salgótarjáni megbeszélésén kedden.

A főkapitányság szóvivője elmondta: a novemberi egyeztetés után a rendőrség azért kezdeményezett ismét megbeszélést, hogy megelőzzék Nógrád megyében a tatárszentgyörgyihez hasonló bármilyen súlyos bűncselekmény elkövetését, és közösen tárgyalják meg a kisebbségi járőrözés problémáját.

A megye egy-egy területén a romák egyes csoportjai olykor közbiztonságra veszélyes eszközökkel felszerelkezve járják a települések utcáit, hogy így biztosítsák saját védelmüket, közölte Dankóné Nagy Éva.

Szabó Jenő főkapitány a megbeszélésen kijelentette: a rendőrség akkor sem hunyhat szemet a jogsértések esetén, ha megérti a cigányság félelmét. Arra kérte a roma vezetőket, nyugtassák meg a cigányságot, hogy a rendőrség mindenki biztonságát megvédi, és nincs szükség a települések nyugalmát veszélyeztető önbíráskodásra.

A főkapitány ugyanakkor ismét arra kérte a roma képviselőket, hogy amennyiben a kisebbségükhöz tartozó állampolgárok gyanús körülményeket, gyanúsan viselkedő embereket látnak lakóhelyükön, késedelem nélkül értesítsék a helyi kapitányság ügyeletét.

A rendőrkapitányok feltérképezték a veszélyeztetett területeket, és azokon megerősítették, illetve gyakoribbá tették a járőrszolgálatot - jelentette ki Szabó Jenő.