A törvény tiltja, mégis gyakori a gyermekházasság Indiában

2009.03.10. 16:52 Módosítva: 2009.03.10. 16:52
Egy felmérés szerint több egészségügyi kockázattal jár az indiai nők korai házasságkötése. A kutatók szerint a gyermekként férjhez ment nők körében több az abortusz és a sterilizáció. Ezek a fiatal anyák már nem használnak óvszert, így a HIV- és más szexuális fertőzések kockázata is megnő.

Az indiai nők jelentős része még gyermekként ment férjhez, ami növeli a nem kívánt terhességek és sterilizálásuk kockázatát, figyelmeztet egy, a The Lancet című orvosi folyóiratban publikált cikk. A kutatók egy 2005 és 2006 közötti, országos családi egészségügyi felmérés adatait használták fel.

A felmérésben 22807, akkor 20-24 éves nő nő vett részt. A válaszadók nagyobbik része ( 44,5 százalékuk) 16 és 17 éves kora között ment férjhez, 22,6 százalékuk 16 éves kora előtt. 2,6 százalékuk pedig még 13 éves kora előtt házasodott.

"A gyermekként férjhez ment nőknél jelentős számban fordult elő, hogy három vagy több gyereket szültek, kevesebb mint 24 hónapon belül ismételten szültek és több nem kívánt terhességük, esetleg terhességmegszakításuk, sterilizációjuk volt", írták a bostoni egyetem közegészségügyi iskolájának kutatói.

Az Anita Radzs vezette tudóscsoport több, ebből eredő egészségügyi kockázatot emeltek ki. A fiatalon többgyermekes anyává váló indiai nők már nem használnak óvszert, így nő a HIV- és más szexuális úton történő fertőzés kockázata is.

A gyermekházasságok magas száma azt mutatja, hogy főképp India elmaradott vidékein hatástalanok maradtak az intézkedések, amelyeket visszaszorításukra hoztak, vonták le a következtetést a szerzők. Indiában 1978-ban emelték 18 évre a házassági korhatárt.