Pokolgép robbant Srí Lankán

2009.03.10. 07:50 Módosítva: 2009.03.10. 11:47
A Tamil Tigrisek öngyilkos merényletében 15-en meghaltak, az áldozatok muzulmánok.
 

A robbanás a szigetország fővárosától 160 kilométerre délre, Matara város mellett történt egy mecsetnél. A 60 sérült között van a távközlési miniszter is – írja a BBC.

A védelmi minisztérium szerint a merényletet a Tamil Tigrisek szakadár terrorszervezet öngyilkos merénylője követte el. Helyi lakók szerint több miniszter is részt vett Mohammed próféta születésnapjának megünneplésén.

A.H.M. Fauzi, a helyszínen tartózkodó olajügyi miniszter a Reutersnek elmondta: úgy tűnt, a merénylő a mecset felé haladó minisztereket próbálta megtámadni. "Hat miniszter volt ott, a terroristák ezt próbálták kihasználni."

Először a kulturális minisztert, Mahinda Japa Abivardint is sérültnek hitték, miután mindenhol vér borította, míg ki nem derült, hogy más áldozatok vérezték össze.

"A menetben sétáltunk, és épp beléptünk a mecset kapuján, amikor a robbanás történt. Azt hittem, egy nagy petárda volt" – nyilatkozta Abivardin az AFP-nek.

"A ruhám csurom vér volt, rohanni kezdtem. Aztán rájöttem, hogy nem esett bajom, és a robbanás egy sérültje vérezett össze. Rengeteg iskolás volt ott, félek hogy sokan megsérültek közülük."

A szeparatista Tamil Tigrisek negyedszázada harcolnak a tamil etnikum függetlenségéért, az áldozatok száma 70 ezer. Az elmúlt hetekben a srí lanka-i hadsereg sikeresen szorította vissza a terrorszervezetet a dzsungel egy alig 50 négyzetkilométeres területére az ország északi részén. A kormány szerint a szervezet teljes felszámolására irányuló hadművelet a végső fázisához érkezett.