Összevont nyomozás az iskolásokat alázó fiatalok ellen

2009.03.12. 19:05 Módosítva: 2009.03.12. 19:05
Együtt vizsgálja a rendőrség a napokban nyilvánosságra került rövid videót egy fiatal fiú megveréséről és egy újabb hasonló felvételt. Azért egyesítették a két ügyet, mert az "elkövetői kör részben azonos", azaz ugyanazok a fiatalok is látszódnak rajta.

Néhány napja került fel az indavideo.hu-ra egy 2 perces felvétel - feltehetően Zalaegerszegről -, ahogy egy osztályteremben többen szidnak, lökdösnek és vernek egy fiatalt. A zalaegerszegi rendőrök könnyű testi sértés miatt indítottak nyomozást az ügyben 3 fiatalkorú ellen.

Valamivel korábban már felkerült a világhálóra egy csaknem öt perces, valószínűleg mobiltelefonnal rögzített felvétel, amelyen két fiatalember bántalmaz egy harmadikat. Ütik, rúgják, köpködik és arra kényszerítik, hogy a cipőjük talpát nyalogassa - a felvételt készítő nő utasítására. A rendőrök akkor mindössze annyit közöltek, hogy büntetőeljárás indult egy felnőtt és két fiatalkorú ellen.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök délutáni közleménye szerint az ügyeket egyesítették az "elkövetői kör részbeni azonosságára tekintettel".

Az interneten közben már elterjedt, hogy az elsőként nyilvánosságra került felvételen - és így részben a másodikon is - zalalövői romák a támadók. A helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzatának elnöke így a rendőrséghez fordult a település roma közösségét fenyegető levelek, e-mailek, telefonok miatt.

Kövesi Vilmos korábban azt mondta, hogy a filmben látható, brutális fiatalokat természetesen ők is elítélik, de kérik, hogy ezért senki se Zalalövő roma közösségén vezesse le a haragját. Főleg, mert kiderült, hogy a fiatalok nem is cigány származásúak.