Most is ötletelnek az ünnep megzavarásáról

2009.03.13. 10:49 Módosítva: 2009.03.15. 11:59
Konkrét információk nincsenek arról, hogy megzavarnák a március 15-i rendezvényeket, de a rendőrség tud arról, hogy bizonyos körök idén is ötletelnek erről, mondta Samu István vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatója. A gyülekezéssel kapcsolatos jogszabályok változása miatt keményebben léphet fel a rendőrség az ellen, aki kiabálással akar ellehetetleníteni egy rendezvényt, vagy csuklyát, maszkot visel.

Információ telefonon

Március 15-én 8 óra és 22 óra között a rendőrség külön információs vonalakat működtet, amelyeken tájékoztatást adnak az aktuális közlekedési helyzetről. Ezek a telefonszámok a következők: 06 30 202 95 90 és 06 20 999 53 64.

A fővárosi forgalmi változásokról a 107 és 112 hívószámokon lehet információt kérni.

A korábbi évekhez képest idén kevesebb kiemelt kockázatú rendezvénnyel számol a rendőrség a nemzeti ünnepen, de ezek számát nem közölte. Ahogy korábban, bizonyos körök most is ötletelnek arról, hogyan lehet megzavarni a március 15-i rendezvényeket, mondta Samu István vezérőrnagy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatója. A rendőrség ennek megfelelően készül a rendezvények biztosítására.

Országosan összesen 572 rendezvényt jelentettek be, amelyeket a rendőrség is biztosít majd. Budapesten 125 rendezvényt tartanak.

A rendőrség Budapesten négy vonulásos rendezvényt tiltott meg arra hivatkozva, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, közölte Bozsó Zoltán dandártábornok, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendészeti vezetője. A bíróság ezeket helyben hagyta. Mivel Budapesten sok rendezvényt tartanak, a rendőri állományt vidéki egységekkel és a Készenléti Rendőrség állományával is megerősítik.

A rendőrség határozottan fel fog lépni a jogsértések ellen, hangsúlyozták a rendőri vezetők. Emlékeztettek arra, hogy a gyülekezéssel kapcsolatos jogszabályok több ponton szigorodtak. Már nem csak a tojásdobálás minősül szabálysértésnek, de az úgynevezett zavaró hangkeltés, és a
kiabálás is, amely mást akadályoz egyesülési vagy gyülekezési jogának gyakorlása közben.

Büntetetendővé vált a hivatalos személy elleni erőszak előkészülete is, tehát az, ha valaki rendőrök megtámadására alkalmas eszközzel, például kövekkel, Molotov-koktéllal, vagy lánccal érkezik egy rendezvény helyszínére. A bűntett előkészületének gyanúját kelti az is, ha valaki csuklyát, maszkot visel egy rendezvényen, hogy ne legyen felismerhető. A rendőrök oktatáson vettek részt, és ismerik az új jogszabályokat, mondta Samu István.

A sajtótájékoztatón szó esett arról, hogy a rendőrség botokat szerez be. „A rendőrbot rendszerbeállítási eljárása zajlik, de egyelőre nem használ ilyet az állomány”, mondta Samu István.

A hosszabb botot a lovasrendőrök fogják használni, a rendőrség ugyanis korábban kinyilvánította, nem akar kardot, kardlapot alkalmazni tömegoszlatásra. A rendőrbotot használják Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Csehországban is.

Biztonsági terv

Kilencvenkilenc oldalas biztonsági tervet készíttetett az állami rendezvények biztonsági felügyeletéért felelős Operatív Törzs a március 15-i állami ünnepségsorozat lebonyolításához. A szakemberek vasárnapra jó időt jósolnak ugyan, de a rendezők mindenre felkészültek.

Az Operatív Törzs tagjai többek között a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Köztársasági Őrezred, az ORFK és a BRFK, a katasztrófavédelem és az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai. Tavaly március 15-én vezette be az Operatív Törzs a nemzeti ünnep központi rendezvényein érvényes részvételi szabályokat, amelyek azóta jól vizsgáztak a gyakorlatban is - hangzott el a törzs által szervezett péntek délutáni háttérbeszélgetésen.

Juhász Gábor igazságügyi államtitkár, az Operatív Törzs vezetője elmondta: már hetekkel ezelőtt elkezdték a munkát. Ellenőriztették, hogy az állami rendezvények minden helyszíne tökéletesen biztonságos legyen. Megvizsgáltatták többek közt, hogy működnek-e a tűzcsapok, a tömegtájékoztatás eszközei, az érintett középületek tűzriasztói, de ellenőriztették a házak cserepeit, a kémények állapotát, mint ahogyan azt is, hogy ne legyenek munkagödrök és építési hulladék a rendezvények helyszínein.

Az állami ünnepségek mindegyikén lesznek mentőautók, amelyeket nagy, piros, messziről is jól látható léggömbökkel jeleznek. Ezeket a helyeket jelölték ki találkozási pontoknak is, ha esetleg a hozzátartozók elveszítenék egymást a tömegben. A Lánchíd mellett - ahol nagy tömegeket vonzó műsor-sorozattal készülnek - vízből-mentésre szakosodott csapatot állítanak fel, hogy azonnal kimenthessék, ha valaki a Dunába esne.

A kedvező időjárási előrejelzések ellenére felkészültek arra is, ha esetleg jégeső vagy szélvihar lenne: hangágyúkat szereltek fel a helyszíneken, hogy a tömeget ezek segítségével tudják tájékoztatni egy esetleges veszély közeledtéről. A hangágyúk két nyelven, magyarul és angolul tájékoztatják a tömeget. Vészhelyzetben a kivetítőket is felhasználják a tömegtájékoztatásra.