Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szomáliában elraboltak négy ENSZ-alkalmazottat

2009.03.16. 09:00 Módosítva: 2009-03-16 09:01:56
Fegyveresek elrabolták az ENSZ három külföldi és egy helyi alkalmazottját hétfőn Szomália déli részén - közölte a világszervezet egy magát megnevezni nem kívánó forrása.

A három külföldi, illetve helybeli kollégájuk a fővárostól, Mogadishutól 250 kilométerre északnyugatra fekvő Wajid repülőterére tartott, amikor a légikikötő közelében fegyveresek feltartóztatták az autójukat. Az egyik külföldi kenyai, a másik kettő nyugati - mondták az említett források anélkül, hogy a két utóbbi személy nemzetiségét megadták volna.

Más források szerint a négy elrabolt személy között csak egy külföldi van. A világszervezet négy alkalmazottja a Világélelmezési Alapnál, illetve az ENSZ Fejlesztési Programjánál (UNDP) dolgozik.

Mohamed Moalim Hasszán helyi vezető elmondta: erőfeszítések történtek a túszok kiszabadítására, a biztonsági erők követik a túszejtők nyomait, és az akció várhatóan nem tart sokáig. Feltételezések szerint az emberrablók a segélyszervezetek tevékenységével elégedetlen helybeli fegyveresek lehetnek.

Szomália, ahol 1991 óta polgárháború dúl, a világ egyik legveszélyesebb országa a segélymunkások és újságírók számára, mivel ők gyakorta válnak gyilkosságok vagy emberrablások áldozataivá.