Felmentette a bíróság a fényevőt

2009.03.16. 14:03 Módosítva: 2009.03.16. 15:02
Felmentette a "fényevő"-ként ismertté vált férfit a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletének és a kiskorú veszélyeztetésének vádja alól első fokú ítéletével a Fővárosi Bíróság, és elrendelte kényszergyógykezelését.

A médiában "fényevőként" elhíresült több diplomás, volt életmód-tanácsadó esete páratlan a magyar kriminalisztika történetében. A 38 éves férfit azzal vádolják, hogy majdnem halálra éheztette a nem egészen 2 éves kislányát és nem tett semmit azért, hogy állapotos élettársa ne haljon meg közös koplalásuk miatt. Amikor 2007. május 18-án a rendőrség megjelent a "fényevő" óbudai lakásában, a fiatalasszony már halott volt, a kisgyermek és maga a vádlott is életveszélyes állapotba került.

Az orvosszakértői vélemény szerint a "fényevő" tudathasadásos elmezavara 2004-es indiai utazása után erősödött fel, feltehetően a hindu Sai Baba ego-elhagyó és önmegtartóztató nézetei hatására. A "fényevő" azt képzelte, hogy mindhárman különböző szentek reinkarnációi, gyermekük Szent Péter reinkarnációja, megvilágosodott fénygyermek, akit védeni kell mindenkitől, a nagyszülőktől és a barátoktól is, akik energiavámpírok lehetnek és elszívhatják az életerőt előle. A védekezés eszközének a tökéletességhez vezető útnak hitte a mértéktelen koplalást is.

Hétfőn, az ítélethirdetés előtt Kamarás Péter, a "fényevő" védője újra hangoztatta, szerinte "nem indokolt és jogilag nem alátámasztott a kényszergyógykezelés", ugyanis a védő úgy látja, a "fényevő" bár beteg, nem lesz veszélyes a jövőben, és ezért - úgymond - polgári körülmények közötti gyógykezelésére lenne szükség.

A "fényevő" az utolsó szó jogán azt mondta: "rájöttem, hogy a böjtkúra nem megfelelő módszer a tisztításra, soha többé nem fogok böjtkúrázni, ebből tanultam. A gyermekemet nem akartam megölni és veszélyeztetni sem".

Krecsik Eldoróda bírónő az ítélet indoklásakor elmondta, a kisgyermek annyira legyengült volt, amikor megtalálták, hogy a karját sem tudta felemelni és a kórházi kezelés ellenére még napokig képtelen volt felállni. Beszélt a bírónő azokról a sokkoló felvételekről is, amelyeket az éhező gyermekről készítettek. Végül kiemelte, a szakértők szerint a "fényevő" elmebetegsége miatt nem zárható ki, hogy újabb súlyos bűncselekményt követne el.

Az ítélet nem jogerős, mert a védő fellebbezett a kényszergyógykezelés miatt. A "fényevő" a másodfokú ítélet meghozataláig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetben marad.