Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tizenötezer hamis diploma Romániában

2009.03.17. 16:22
Diplomahamisító bandát lepleztek le Romániában, ahol tizenötezren juthattak néhány magánegyetem segítségével felsőfokú végzettséghez. Sokan azt sem tudták, milyen szakon szereznek diplomát, és még az érettségi hiánya sem jelentett problémát.

Több magánegyetemen is ügyészségi vizsgálat folyik tizenötezer egyetemi diploma kiállításának körülményei miatt Romániában. A bukaresti ügyészek szerint öt személy koordinálta a hamis diplomákat kiállító hálózatot, amelyet olyanok kerestek meg, akik soha nem jártak egyetemre. Sokan állítólag még azt sem tudták, hogy egyáltalán milyen szakon szereznek egyetemi diplomát.

Az üzlet alapja két, akkreditálással nem rendelkező bukaresti magánegyetem, ahol az ügyfél 3500 euró (1 millió forint) ellenében megkapta az egyetem elvégzését bizonyító dokumentumokat, a kuncsaft pedig mehetett államvizsgázni a hamisítók által kijelölt hét akkreditált romániai magánegyetem egyikéhez. Romániában annak, aki nem akkreditált felsőoktatási intézményben végzi tanulmányait, az államvizsgát már akkreditált intézményben kell letennie.

Újabb 600 euró ellenében még arra is lehetőség volt, hogy a banda húsz szakképzett bűntársa közül valaki hamis személyi igazolvánnyal elment vizsgázni a diplomázó helyett. A procedúra végén a megrendelő átvehette az akkreditált intézmény kiállította oklevelet.

A két magánegyetemen szükség esetén érettségi bizonyítványt is szereztek a hozzájuk fordulóknak. Az egyik egyetemen összesen hatvan romániai gimnázium pecsétjét találták meg, kitöltetlen érettségi bizonyítványok tucatjaival és a hamis személyi igazolványok készítéséhez szükséges speciális fóliával együtt.

A román ügyészség most a diplomahamisító banda ügyfélkörét igyekszik felgöngyölíteni, a hamisítási botrányban érintett egyetemi tanárokat pedig elbocsátják.