Huszonhét évet ült ártatlanul egy brit férfi

2009.03.18. 14:00 Módosítva: 2009.03.18. 14:14
Sean Hodgsont egy 1979-es gyilkosságért ítélték el. Először magára vállalta, de csak feltűnést akart kelteni. Nem az ő spermáját találták meg a helyszínen.

Huszonhét évet töltött ártatlanul rács mögött egy brit férfi, akinek életfogytig tartó börtönbüntetését szerdán semmisítette meg a londoni fellebbviteli bíróság.

A most 57 éves Sean Hodgsonra 1982-ben rótták ki a legsúlyosabb büntetést, azzal a váddal, hogy három évvel korábban megerőszakolt és megfojtott egy fiatal nőt.

A 22 éves Teresa De Simone hiányos ruházatú holttestét 1979 decemberében találták meg a dél-angliai Southampton egyik pubjának elhagyatott hátsó parkolójában.

A per idején még nem ismerték azokat a DNS-vizsgálati módszereket, amelyek azóta minden hasonló ügyben döntő jelentőségű bizonyítékként szolgálnak. A helyszínen talált nyomokból akkoriban csak annyit állapítottak meg, hogy a tettes az A vagy az AB vércsoportba tartozik.

Ez illett Hodgsonra is, de illik a brit férfilakosság egyharmadára, vagyis ez a bizonyíték távolról sem szűkíthette le a lehetséges tettesek számát egyetlen személyre.

Azóta azonban a DNS-tudomány olyan fejlődésen ment át, amely ezt már lehetővé teszi, és az ennek segítségével elvégzett újabb vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a súlyos bűncselekmény helyszínén talált spermanyomok nem eredhettek az elítélttől.

Mivel az ügyészség annak idején azzal érvelt, hogy a fiatal nőt ugyanaz ölte meg, aki előzőleg megerőszakolta, a londoni fellebbviteli bíróság szerdai végzése szerint a nemi erőszak vádjának megdőlésével megdőlt a gyilkosság vádja is.

A helyzetet a tárgyalás idején bonyolította, hogy Hodgson egy papnak és a rendőrségnek is elismerte a bűncselekmény elkövetését; beismerő vallomása az esküdtszéki határozatban komoly súllyal szerepelt.

Az elmekórtani vizsgálatok azonban megállapították, hogy a csaknem három évtizede ártatlanul rács mögé küldött férfi kóros nagyot mondó, aki feltűnéskeltés céljából kész bármit magára vállalni. Hodgson azonban már a vizsgálati fogság idején visszavonta beismerő vallomását, és az ítélet után is folyamatosan hangoztatta ártatlanságát.

Ez az ügy egyik legsúlyosabb igazságszolgáltatási tévedés a brit kriminalisztika történetében.

A területileg illetékes Hampshire grófság rendőrsége bejelentette: újra megnyitják a nyomozati aktát, és a most már rendelkezésre álló DNS-bizonyíték alapján megpróbálják azonosítani a harminc éve szabadlábon lévő valódi tettest.

  • Hírek
  • Hírek