Kicsúszhat a föld a kolozsvári skanzen alól

2009.03.19. 13:23 Módosítva: 2009.03.19. 13:25
Kivájták a domboldalt a szomszédos ipari park építésekor a kolozsvári skanzen alól. A megyei önkormányzat csak a megmentéshez szükséges 13 millió lej töredékét utalta ki az Erdélyi Néprajzi Múzeumnak.

A szükséges 13 millió lej (900 millió forint) helyett csupán egymilliót (70 millió forintot) utalt ki a Kolozs megyei önkormányzat az Erdélyi Néprajzi Múzeum szabadtéri részlegét fenyegető földcsuszamlás megállítására. A skanzen a szomszédságában létrehozott ipari park megépítése miatt került veszélybe, írja a kolozsvári Krónika.

A napilap összefoglalója szerint a Romulus Vuia etnográfusról elnevezett, a Kolozsvár határában fekvő Hója-erdőben található skanzenben három éve kezdődtek a gondok, azt követően, hogy beindultak a munkálatok a megyei önkormányzat tulajdonában levő ipari parkban. A létesítmény kialakításakor jelentős léptékű földmunkát végeztek, a domboldalból jókora területet hasítottak ki, hogy növeljék az ipari park méretét.

A szakszerűtlen munkálatok következtében a területen elkezdett mozogni a föld és a földcsuszamlás a szabadtéri kiállítást veszélyezteti, mondta Remus Lazarescu, az Erdélyi Néprajzi Múzeum munkatársa. Mint mondta, bár a földcsuszamlás nem hirtelen következett be, a folyamatos talajmozgás miatt több kiállított épület, Erdély különböző tájairól származó parasztporta megrongálódott.

Hogy a súlyosabb károsodást megelőzzék, ezeket lebontották és később, a földmozgás megfékezése után visszaállítják őket. Remus Lazarescu szerint eddig 900 ezer lejt (63 millió forintot) költöttek a további földcsuszamlás megakadályozására, de egy szakértői tanulmány szerint további 13 millió lejre lenne szükség.

A Kolozs megyei önkormányzat azonban ennél jóval kevesebbet, mindössze egymillió lejt különített el idei költségvetéséből a földmozgás megállítására. Fekete Emőke alelnök szerint ebből az összegből a legsürgősebb munkálatokat el tudják végezni, a következő években pedig a megcsúszott domb végleges konszolidációjára is pénzt utalnak majd.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport