Agyonlőtte a gyorshajtó utasát a belgrádi rendőr

2009.03.20. 14:33
Djordje Zariccsal egy rendőr golyója végzett. Barátja szerint a rendőrök szimplán agyonlőtték a 24 éves belgrádi fiatalt. A rendőrség szerint az intézkedő rendőr a vállánál fogva próbálta kirángatni egy kocsiból, eközben sült el a pisztoly a pisztolytáskában. A belügyminisztérium szerint a rendőr biztonsági okokból közelített kivont pisztollyal a kocsihoz, kezét a kiszálló Zaric lökte meg véletlenül az ajtóval. Anyja szerint az ügy aktái egy fiók mélyén végzik majd.

Agyonlőttek a szerb rohamrendőrök egy belgrádi fiatalembert csütörtök hajnalban. Djordje Zaric egy gyorshajtó autós utasa volt. A rendőrök rövid üldözés után feltartóztatták a két piroson is áthajtó Peugeot 307-est, majd intézkedés közben agyonlőtték a teljesen vétlen utast, írja a belgrádi Blic.

"Djordje és én az Akapulkóban mulattunk. Kicsit többet ivott, ezért úgy döntött, hogy a haverjável, Ficóval megy haza, a kocsiját meg rám bízta" - mesélte a tragikus éjszakáról Jovana Dobric, Zaric barátnője. Filip "Fico" Milicevic elhúzott Dobrictól, aki a nyomát vesztette az autónak. Negyed órával később Zaric hívta, hogy az Ulica omladinskih brigadán (az Ifjúgárdista útcában) megállította őket egy rendőrterepjáró, mert áthajtottak a piroson. Ezután megszakadt a vonal.

Mint később kiderült, a Zaricékat megállító rohamrendőrök egyikke agyonlőtte a fiút. Dobric Milicevictől hallotta a történteket. "Azt mesélte, hogy két rendőr indult az autó két oldala felé. A felé közelítő feltépte az ajtót és lekevert neki egy pofont, és ebben a pillanatban dördült el a Zaricccsal végző lövés is" - nyilatkozta a Blicnek.

Jovana ekkor sietett a helyszínre. Ott két rohamrendőr - Zaricékat a rohamrendőrség állította meg - az esetről beszélgetett. "Én hasba szoktam lőni, a kollégám fejbe" - viccelődött az egyikük a lány beszámolója szerint.

Zaric anyja és fivére a rendőrségen kért felvilágosítást a történtekről. A hivatalos verzió szerint a rendőr a válánál fogva megpróbálta kirángatni a kocsiból Zaricot - aki amúgy nem tanúsított ellenállást -, és ekkor véletlenül sült el a fegyvere. "Arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni, hogy hogy lehetett csőre töltött, kibiztosított fegyver a rendőrnél. Csak anyit mondott, hogy hibáztak" - mondta a Blicnek.

A gyilkos rendőrtől, Miljan R.-től az eset után elvették a jelvényét és a fegyverét, az ügyészség pedig eljárást indított. A Belügyminisztérium közleménye szerint őrizetbe vették és vizsgálóbíró elé állítják. A minisztérium közleménye egy teljesen új variációban adta elő a történteket. A hivatalos álláspont szerint Miljan R. az üldözés után biztonsági okokból kibiztosított, csőre rántott fegyverrel tartott Zaric felé, aki kiszállás közben a kocsi ajtajával meglökte a rendőr rá fegyvert szegező kezét, így sült el a pisztoly.

Zaric édesanyja a rendőrségen csak annyit mondott, "mire megyek [a hiba beismerésével], ha az akta úgyis egy fiók mélyén végzi majd?"