Fegyházbüntetést kért az ügyész Tasnádira

2009.03.20. 21:23 Módosítva: 2009.03.20. 21:28
A vád szerint a vállalkozó bosszúból meg akarta öletni feleségét és a nő új élettársát. A bíróság feloldotta a lakhelyelhagyási tilalmat, ami ellen az ügyész fellebbezett.

Több órán át folytatódott az ügyészi perbeszéd pénteken a Fővárosi Bíróságon Tasnádi Péter és 13 társának büntetőperében, amelyben a vállalkozót tizenhat bűncselekménnyel, köztük felbujtóként életveszélyt okozó testi sértéssel, valamint emberölés előkészületével vádolják. Tasnádira az ügyész fegyházbüntetést kért.

Az ügyészség szerint Tasnádi Péter 2001 és 2007 decembere között személyes sérelmei megtorlására bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást, esetenként már a börtönből illegálisan kijuttatott levelekben, illetve telefonbeszélgetésekben.

A két és fél éve zajló per pénteki tárgyalásán csaknem hat órán át folytatódott a kedden megkezdett ügyészi vádbeszéd. Az ügyész délután befejezte azoknak a bűncselekménynek a felsorolását, amelyek Tasnádi Péter volt felesége és a vele kapcsolatban állók - a nő élettársa, anyósa és ügyvédje - ellen irányultak.

A vádbeszéd szerint Tasnádi Péter 2002 és 2004 között többször próbálta megszervezni volt felesége megöletését. Tette mindezt személyes bosszúból, miután a nőnek új élettársa lett, akit Tasnádi szintén többször próbált megöletni. A vád szerint volt, amikor a vállalkozó 3 millió forintot, máskor 10 milliót ajánlott a két ember megöléséért.

Tasnádi Péter vallomásában elismerte, hogy figyeltette a nőt, de tagadta, hogy meg akarta volna öletni.

A vádirat szerint Tasnádi Péter megrendelésére történt az is, hogy 2003 februárjában a vállalkozó volt anyósát arcon öntötte savval egy ismeretlen. Tasnádi célja ezzel a vád szerint az volt, hogy megfélemlítse volt feleségét, és kikényszerítse anyagi követelésének teljesítését. A vállalkozó tagadta a bűncselekmény elkövetését, azt mondta, hogy ő is csak a tévéből értesült az esetről.

Az ügyész Tasnádi Péterrel szemben fegyházbüntetést indítványozott felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett kétrendbeli, életveszélyt okozó testi sértés, kétrendbeli emberölés előkészülete, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, közveszéllyel fenyegetés, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése és más bűncselekmények miatt.

Két másik vádlottra szintén fegyházbüntetést kért az ügyész.

A bíróság a tárgyaláson - a védő indítványára - feloldotta a Tasnádi Péterre korábban elrendelt lakhelyelhagyási tilalmat, mondván, hogy már nem áll fenn a bűnismétlés és a szökés veszélye. Az ügyész fellebbezett a végzés ellen.

A per március 30-án folytatódik a védőbeszédekkel, amelyek előreláthatóan négy napon keresztül tartanak majd.