Eleonóra
-1 °C
2 °C

A pápa nem akarja, hogy szellemekben higgyenek az afrikaiak

2009.03.21. 15:41 Módosítva: 2009-03-21 15:45:20
Az afrikai földrész további evangelizálására szólított fel XVI. Benedek pápa Angolában szombaton, ottani látogatásának második napján.

A katolikus egyházfő püspökökkel, papokkal, és szerzetesekkel koncelebrációs szentmisét mutatott be az 1930-as években épült, nemrég restaurált, modern luandai Szent Pál-székesegyházban.

Homíliájában egyebek között arról beszélt, hogy öt évszázaddal Angola evangelizációjának megkezdése után az országban továbbra is sokan rettegnek különféle gonosz szellemektől és ártó hatalmaktól, és arra szólította fel a katolikusokat, hogy tevékenykedjenek a boszorkányság követőinek a katolikus hitre térítése érdekében.

"A mi feladatunk mindenkinek megadni a lehetőséget, hogy elérje az örök életet" - mondta. Óvott attól, hogy bármilyen társadalmi csoportot kirekesszenek, beleértve az utcagyerekeket és az elaggottakat is.

Hivatalos statisztikai adatok szerint Angola, a volt portugál gyarmat népességének több mint fele 18 évnél fiatalabb, és 55 százaléka katolikus. A hagyományos afrikai vallások követőinek aránya 25 százalék. Egyes szektáknál állítólag még mindig él az emberáldozatok gyakorlata.

Miután pénteki érkezésekor a pápát Luandában lelkes fogadtatásban részesítették, kisebb botrány történt a José Eduardo dos Santos elnöknél tett udvariassági látogatása során: az eseményre ugyanis nem engedték be a külföldi újságírókat, köztük a vatikáni tudósítókat sem. Federico Lombardi vatikáni szóvivő közölte, hogy a Vatikán magyarázatot fog követelni erre az intézkedésre Angola szentszéki nagykövetétől.