Magyar szála is van az amerikai vesztegetési botránynak

2009.03.22. 17:24
A New York-i állami nyugdíjalap két korábbi vezetőjét is keresi az amerikai tőzsdefelügyelet, mivel az állami pénzek kezelésének jogáért cserébe kenőpénzt fogadtak el.

A vezetők így több tízmillió dollárnyi illegális jövedelemhez jutottak, nem beszélve arról, hogy nem tisztességes versenyeztetés során osztották ki több milliárd dolláros vagyon kezelését. Az ügy érdekessége, hogy az egyikük politikai tanácsadója és egyik legfőbb bizalmasa volt a magyar származású Alan Hevesinek, az akkori számvevőnek, aki felelős volt a nyugdíjalapért.

A New York-i State Common Retirement Fund (CRF, kezelt vagyon 150 milliárd dollár) két korábbi vezetőjét is csalással és kenőpénz elfogadásával vádolja az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC állítása szerint ugyanis a korábbi helyettes számvevő Henry Morris, és a befektetési vezető David Loglisci összejátszva külső vagyonkezelőkkel illegális jutalékért cserébe elintézte, hogy az állami nyugdíjalap náluk fektessen be - írja az Investment & Pensions.

A gyanú szerint az illegális tevékenység 2003 és 2006 vége között több millió dolláros hasznot hozott a vezetőknek, a külső vagyonkezelők pedig több milliárd dolláros állami megbízásokat nyertek így el, ami főleg fedezeti alapokat és magántőke befektetéseket érintett. Az ügy érdekessége, hogy a korábbi helyettes számvevő Henry Morris, a magyar származású - de Amerikában élő - Alan Hevesinek volt a politikai tanácsadója, aki New York állam számvevője volt sokáig.