Tevecsikó született a budapesti állatkertben

2009.03.22. 17:54 Módosítva: 2009.03.22. 18:15
Az új budapesti nőstény teve neve Jenny lett.

A kiscsikót nem sokkal 12 óra előtt hozta világra a Jolán nevű tevekanca a Pálmaház melletti tevekifutó egyik, külön az elléshez elkerített végében. A mintegy 35 kilós állat születését több száz látogató kísérte figyelemmel.

A gondozók most arra várnak, hogy lábra álljon, és magától táplálkozni kezdjen. Az újszülött kevéssel világra jövetele után már igyekezett lábra állni, ami két óra elteltével sikerült is neki, bár csak néhány másodpercre.

A 17 éves Jolán meglehetősen tapasztalt anyának számít, így várhatóan nem lesz gond a kicsi felnevelésével. Az állatkerti tevekifutóban március 18-án is született egy tevecsikó. A hímnek bizonyult állat a mitológiai eredetű Ixion nevet kapta gondozóitól.

A budapesti állatkertben nem számít ritkaságnak a kétpúpú tevék szaporodása. A három felnőtt tenyészállat közül a Juszuf nevű 15 éves hím és az Ingrid nevű 10 éves nőstény Budapesten született, Jolán pedig egy lengyelországi állatkertben jött világra. A három tenyészállaton, valamint a vasárnap és a hét közepén született két csikón kívül három másik állat, Írisz, Joker és Inez is a tevekifutó lakója. Az utóbbi három állat 2006-os, illetve 2007-es születésű.

A tevék 440 napig vemhesek, a tevecsikók pedig 35-40 kilogrammos testtömeggel, púp nélkül jönnek a világra. A kicsik testtömege féléves korukra már meghaladja a 100 kilót, és legkésőbb 9 hónapos korukig vesznek magukhoz anyatejet, noha már 4-5 hónaposan megpróbálkoznak a szilárd táplálékkal is. Kifejlett méretüket ötéves korukra érik el.