Klaudia
-3 °C
3 °C

Megrovást kaptak a rablóval kocsit húzató rendőrök

2009.03.24. 15:11
A Legfelsőbb Bíróság dönt majd annak a két siófoki rendőrnek az ügyében, akik 2007 őszén egy kézikocsihoz bilincseltek egy gyanúsítottat, és a járművet behúzatták vele a kapitányságra. A másodfokú, nem jogerős ítélet szerint hivatali visszaélést követtek el.

Megrovásban részesítette a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott nem jogerős határozatában azt a két volt rendőrt, aki 2007 őszén Siófokon, még szolgálati idejük alatt kézikocsihoz bilincselték egy rablás gyanúsítottját, majd a járművet behúzatták vele a kapitányságra.

A táblabíróság Makai Lajos vezette büntetőtanácsa a rendelkezésre álló adatokból azt a következtetést vonta le, hogy a két férfi hivatali visszaélést követett el, szemben az ügyben első fokon eljárt Somogy Megyei Bírósággal, amely korábbi határozatában felmentette őket a vád alól.

Az ügyész tudomásul vette a másodfokú döntést, a vádlottak és védőik azonban fellebbeztek, így az ügy a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

A két rendőrjárőr 2007. október 28-án egy rablás helyszínén intézkedett a Balaton-parti városban. Két társuk a bűncselekmény sértettjét kórházba szállította, az ő dolguk pedig az volt, hogy a bűncselekmény gyanúsítottjával és társával szemben eljárjanak.

A járőrök az ügyelet vezetőjétől azt a parancsot kapták, hogy a két embert állítsák elő, és a bűnjelnek minősülő fa-, valamint fémhulladékkal megrakott kézikocsijukat vigyék a kapitányságra.

Az egyik gyanúsított eleget tett a felszólításnak és kerékpárját tolva elindult a rendőrségre, a másik azonban ki akarta vonni magát az intézkedés alól, ezért kezét a kézikocsihoz bilincselték, a járművet úgy húzatták be vele a kapitányságra, közben rendőrautóval kísérték.

Bár a gyanúsítottnak akkor nem volt kifogása az eljárás ellen, később feljelentést tett a rendőrökkel szemben, így eljárás indult ellenük. Később mindketten nyugdíjba vonultak.