Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Két atomtámadást élt túl a japán férfi

2009.03.25. 16:30 Módosítva: 2009-03-25 23:08:38
A második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott mindkét atombomba pusztítását túlélte egy most 93 éves japán férfi. Mindkét esetben három kilométerre volt a robbanás középpontjától.

Egy most 93 éves japán férfi túlélte a második világháborúban Japánra dobott mindkét atombomba pusztítását. Ő az egyetlen ember a világon, akinek két atomcsapást is sikerült élve megúsznia, írja a Telegraph.

atom1

Jamagucsi Cutomu már korábban is a Nagaszakira ledobott atombomba hivatalos túlélőjének számított, de a hatóságok a héten bejelentették, hogy a férfi három nappal korábban Hirosimában járt.

Az akkoriban Nagaszakiban élő Jamagucsi üzleti úton volt Hirosimában 1945. augusztus 6-án, amikor az Egyesült Államok atombombát dobott a városra, írta a Mainichi Daily News című japán lap angol nyelvű kiadásában.

A férfi a robbanás középpontjától három kilométernyire volt. A felső testén égési sérüléseket szerzett, és sugárzás is érte, amikor vonatra szállt, hogy hazamenjen Nagaszakiba. Jamagucsi egy nappal az ottani atomcsapás előtt ért haza, és szintén három kilométernyire volt a második robbanás középpontjától.

Japán az egyetlen ország a világon, amelyet atomcsapás ért. A hirosimai robbanásban legalább 140 ezer ember meghalt, míg a három nappal később Nagaszakiban felrobbant atombomba hetvenezer embert ölt meg. A hivatalos adatok szerint nagyjából 240 ezren élték túl a támadásokat, és egy százalékuknál alakult ki sugárzás okozta betegség, írta a Japan Times című japán lap.

atom2

Egy hivatalosan elismert túlélő kártérítésekre jogosult, többek között havi juttatásokra, ingyenes orvosi kezelésekre, és a temetésük költségét is az állam állja. Nagaszaki önkormányzata közölte, hogy Jamagucsi juttatásai nem növekednek az újabb hivatalos elismeréssel.