Maszkot követelnek a rendőrök a fogdabaktérium ellen

2009.03.25. 11:20 Módosítva: 2009.03.25. 11:36
Az egészségre fokozott veszélyt jelentő vírusoktól tartanak a rendőrségnél dolgozók, akik az elfogott, előállított és őrzött illegális migráns külföldiekről átterjedhető hastífusz-, hepatitis- és rühfertőzéstől tartanak.

A Rendészeti Védegylet közleményben figyelmeztet, hogy a többszörösére megugrott illegális migrációból adódó fertőzésveszély miatt szigorítani kell a rendőrségi egészségügyi óvórendszabályokat.

Az Afrikából, Közép-Ázsiából és a Balkánról hányatott úton érkező, legyengült és sokszor fertőző betegséget hordozó menekültek egyre nagyobb számban jelennek meg a határrendészeti kirendeltségeken és őrzött szállásokon.

A közlemény szerint mind gyakrabban érkezik hivatalos orvosi visszajelzés az elfogást végrehajtó rendőrjárőrökhöz, hogy hastífuszban, rühességben és hepatitisben fertőzöttek voltak a különböző kontinensekről, országokból érkezett illegális határátlépők.

Az elfogott külföldiek, az elsődleges hatósági eljárásoknál egy légtérben, fizikailag testközelben tartózkodnak az intzékedő járőrökkel, a rendőrségi szolgálati gépkocsikban, vagy a kirendeltségi előállító helyiségekben.

A védegylet sürgeti a rendőrség vezetőit, gyorsítsák fel a védőoltások beadását, biztosítsák az oltóanyagok folyamatos utánpótlását. Kérik, hogy az illegális határsértőkkel először kapcsolatba kerülő, az elfogásukat végrehajtó rendőrök szolgálati gépkocsijába helyezhessenek el olyan egészségügyi felszerelést, amely tartalmaz baktériumszűrő egészségügyi maszkot, kutatókesztyűt, személy- és kárpitfertőtlenítő szert.

A védegylet követeli, hogy az elsődleges idegenrendészeti eljárás során az illegális migránsok közé belépő rendőrségi vizsgálóknak és őrző-felügyelő személyzetnek biztosítsanak egészségügyi védőköpenyt és baktériumszűrő maszkot.

Szeretnék továbbá, hogy a határrendészeti kirendeltségek előállító helyiségeinek fertőtlenítését fokozottan ellenőrizzék, az ilyen helyiségek baktérium és vírus csíramentességét, az úgynevezett "fogdabaktérium vagy kórház-baktérium" kialakulásának kockázatát félévente laboratóriumi mintavétellel és vizsgálattal előzzék meg.