Gátszakadás Indonéziában: ötven halott

2009.03.27. 07:53 Módosítva: 2009.03.27. 08:02
Több napja folyamatosan esett, a Jakarta közelében lévő, száz évnél is idősebb építmény nem bírta a terhelést. A vízszint néhol a 2,5 méteres magasságot is eléri.

Átszakadt egy folyón épített víztározó védőgátja péntek hajnalban Jakarta mellett, a legfrissebb jelentések szerint legalább 50-en a vízbe fulladtak.

Legalább egy tucatnyian eltűntek, ezért az áldozatok száma várhatóan növekedni fog.

A hirtelen kiömlött víz mintegy 500 épületet árasztott el részben vagy teljesen - közölte az indonéz egészségügyi minisztérium válságközpontja. Az elöntött területen a vízszint magassága több helyen eléri a 2,5 métert. Házak tucatjai rongálódtak meg. A mentésben részt vevők gumicsónakokkal próbálják elérni a bajba jutottakat.

A gátszakadás egy Jakarta melletti, sűrűn lakott iparvárosban történt még napkelte előtt.

A Pesanggrahan folyó mentén lévő 10 méter magas gátat több mint száz éve építették, amikor Indonézia még holland gyarmat volt. A gát kétmillió köbméter vizet tartott meg. Szakértők szerint a gátszakadást a több napig tartó esőzés okozta.

A történtek miatt Susilo Bambang Yudhoyonon államfő megszakította nyugat-jávai kampánykörútját, hogy felkeresse a szerencsétlenség színhelyét. Jusuf Kalla alelnök már a helyszínre érkezett, azt ígérte, hogy a kormány azonnal helyreállíttatja a gátat, és segítséget nyújt a lakóházak újjáépítéséhez is.