Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Kedvezményt kapnak az áramkimaradás károsultjai

2009.04.01. 13:02 Módosítva: 2009.04.01. 13:18
Az E.ON méltányossági alapon döntött a 10-20 ezer forintos támogatásról, mert szerintük a szakértői jelentések megerősítették, hogy nem tehettek a januári üzemzavarokról. A meteorológiai szolgálat azt írta, nem a hó volt rendkívül sok, a lerakódás okozott gondot.

Méltányossági alapon utólagos engedményt nyújt az elosztói díjból az E.ON azoknak az ügyfeleinek, akik hosszabb ideig maradtak áram nélkül a január 27. és február 2. között bekövetkezett üzemzavarok miatt Vas, Zala és Somogy megye egyes részein - közölte az energiaszolgáltató.

Az E.ON a január végi helyzet tapasztalatai és tanulságai alapján a jövőben szorosabb együttműködést kíván kialakítani a katasztrófavédelem szervezeteivel.

A legsúlyosabban Zala és Vas megyét sújtó, de Veszprém és Somogy megyei körzeteket is érintő üzemzavar következtében 155 településen részben vagy teljesen megszűnt az áramszolgáltatás, ez mintegy 52 ezer fogyasztónál okozott problémákat.

Az említett időszakban az áramszolgáltató szakembereinek több mint három nap elteltével sikerült helyreállítaniuk az áramszolgáltatást a Nyugat-Dunántúlon, ahol az erős havazást követően a hó súlya miatt fák dőltek ki, megrongálva a villanyvezetékeket és a tartóoszlopokat.

Az E.ON nem tekinti magát felelősnek

A cég azt közölte: méltányossági alapon nyújtja az engedményt, hiszen két független jelentés, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elemzése is megerősítette a rendkívüli időjárási körülmények tényét és az oszlopok megfelelő műszaki állapotát, ezek alapján a társaság nem tehető felelőssé a kialakult üzemzavarokért.

A társaság saját döntési jogkörben egy előre rögzített mértékű engedményt utal vissza az E.ON Energiaszolgáltató Kft. közreműködésével az érintett lakossági ügyfeleknek április végéig. Azok a fogyasztók, akiknél 18 óránál hosszabb volt az áramkimaradás, 10 ezer forintot, 24 órát meghaladó ellátás-kimaradás esetén 15 ezer, 36 órát meghaladó áramszünet esetében pedig 20 ezer forintot kapnak vissza utólagosan, egyszeri alkalommal.

Ötvenévente fordul elő ekkora lerakódás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai értékeléséből az derül ki, hogy a leesett hó nem volt kiemelkedő mennyiségű, a magas víztartalom és az átlagosnál vastagabb lerakódás miatt okozott károkat januárban több megyében. A szolgálat úgynevezett visszatérési periódusbecslést is készített: eszerint "kevesebb mint 50 év alatt átlagosan egyszer fordul elő hasonló mértékű lerakódás".

A szakelemzésben felhívták a figyelmet arra, hogy a "rendkívüli, extrém időjárási körülmény jelentését, magyarázatát semmilyen jogszabály vagy törvény nem határozza meg, nem definiálja". Mint írták, a klimatológiai gyakorlatban általában a kis valószínűséggel előforduló eseményeket tekintik szélsőségesnek.