Már a svéd melegek is házasodhatnak

2009.04.02. 11:47
Nagy többséggel törvényt hozott szerdán a svéd parlament: eztán az állam és egyház előtt is házasságra léphetnek a homoszexuális párok.

Májustól házasságot köthetnek a meleg párok Svédországban, jelentette a BBC . Szerdán elsöprő többséggel - 226 szavazattal 22 ellenében - szavazta meg a svéd parlament, hogy azonos nemű emberek is frigyre léphessenek. Ezzel Svédország Európában ötödikként, a világon hetedikként elismerte a melegek jogát a házasságra.

A kilencvenes évek közepén Svédország az elsők között adott lehetőséget a meleg pároknak, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatra lépjenek egymással, 2002-től pedig gyereket is örökbe fogadhattak.

A hét parlamenti párt közül hat támogatta a törvény meghozását, egyedül a kereszténydemokraták (a négypárti kormánykoalíció tagjai) ellenezték.

A május elsejétől életbe lépő új törvény értelmében állami és egyházi esküvőt is tarthatnak - bár ez utóbbihoz nyilván az egyes egyházak együttműködése is kell majd. Az evangélikus egyház, a legnagyobb svéd egyház 2007 januárjától áldását adja a regisztrált meleg párkapcsolatokra, de a házasságra eddig hivatalosan nem bólintottak rá, várhatóan a jövőben az egyes lelkészek döntése lesz, hogy összeadnak-e homoszexuálisokat, vagy elzárkóznak ettől.

Európában Hollandia (2000-ben), Belgium (2003-ban), Spanyolország (2005-ben) és Norvégia (2008-ban) mondott eddig igent a melegek házasodására, Kanada 2005-ben, Dél-Afrika 2006-ban hozott erről törvényt, emlékeztet a BBC.